Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Venkovní výstava Nežádoucí okamžiky je zaměřená na cenzuru novinářských snímků

Venkovní výstavu o cenzuře a manipulaci ve fotožurnalistice, kterou připravila Česká tisková kancelář, je ode dneška možné zhlédnout v ulici Na Příkopě, kde bude k vidění až do 14. února. Výstava ukazuje snímky především z obsáhlého archivu fotografií ČTK.

Expozice má dohromady 134 snímků a ukazuje jednotlivé etapy moderních českých dějin prostřednictvím snímků, které bylo v určitých historických epochách zakázáno publikovat. 

Retušované i zakázané snímky

Výstavu představila ČTK již v létě na 46. ročníku festivalu Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti. Venkovní epozice mapuje české a slovenské dějiny v letech 1918 až 1990 a čerpá z bohatého fotografického archivu ČTK i z dalších zdrojů.

Veřejnost má možnost si prohlédnout známé i méně známé snímky, které byly z nějakých ideologických důvodů retušovány či dokonce zakázány. Na výstavě se objeví například dříve nezveřejněné fotografie československých legionářů nebo záběry ze života lidí před druhou světovou válkou či za protektorátu.

Gottwald bez alkoholu i zakázaný snímek Formana

Na fotografiích lze vidět třeba cvičení studentek s plynovými maskami z roku 1938. Klement Gottwald byl zase vyfocen u stalu se sklenicemi alkoholu, a tak je dobová cenzura jednoduše vymazala. Úplný zákaz měl například snímek Miloše Formana z přebírání Oscara v USA.

Venkovní výstava volně navazuje na předchozí expozice, které ČTK připravila v předchozích letech. Jedná se například o výstavu Okamžiky století, kterou ČTK připravila v roce 2018 ke stému výročí republiky, nebo výstavu k 30 výročí pádu komunistického režimu s názvem Okamžiky sametové revoluce.

Výstava je ke zhlédnuté také v on-line podobě na TOMTO odkaze, kde zájemci najdou také další informace.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky výstava, Praha, fotografie, Česká tisková kancelář, cenzura, Letní filmová škola, Klement Gottwald, Miloš Forman, druhá světová válka, Sametová revoluce, Uherské Hradiště, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Venkovní výstava Nežádoucí okamžiky je zaměřená na cenzuru novinářských snímků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.