Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Víte, kdo byl svatý Štěpán, kterého si dnes připomínáme? Podle legendy položil život za víru

Dnes je druhý svátek vánoční, který připomíná památku svatého Štěpána, prvního křesťanského mučedníka. Podle legendy položil život za víru v Krista. Dnešek je zároveň dnem koled a vánočních zvyků. V minulosti se tento den chodilo koledovat a například sedláci si dávali v kostelech světit osivo.

Ještě v 19. století to byla ve městech i na venkově velká událost. Lidé se navštěvovali a dávali si dárky s přáním všeho dobrého. Vánoční koleda začínala na Štědrý den a končila na den tříkrálový 6. ledna. Na svatého Štěpána chodili malí koledníčci s jesličkami a zpívali známou štěpánskou koledu.

Štěpán byl jedním z jáhnů ustanovený apoštoly k boží službě. Roku 33 byl podle tradice za rouhání ukamenován před hradbami Jeruzaléma, a stal se tak prvním křesťanským mučedníkem. Jeho kritici mu ale vyčítali, že se rouhal proti Bohu a Mojžíšovým zákonům.

Podle některých zdrojů nebyl Štěpán umučen 26. prosince, kdy se slaví jeho svátek, ale 3. srpna. V prosinci prý byly nalezeny jeho tělesné pozůstatky. Štěpánův svátek církev o Vánocích slavila podle legend proto, že se jeho mučednictví vztahuje k narození Krista.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Giotto di Bondone [Public domain]

Štítky svátek vánoční, tradice, Vánoce, Štěpán, Štěpán I. Uherský, vánoční koledy, svátek, Štědrý den, Jeruzalém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víte, kdo byl svatý Štěpán, kterého si dnes připomínáme? Podle legendy položil život za víru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.