Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánoční zvyky a tradice v Česku. Které se dodržují dodnes a které již zanikly?

Již v minulosti byly Vánoce spjaty s řadou tradic a zvyků. Ty měly lidem ukázat, co je v příštím roce čeká. Některé z nich se zachovaly dodnes v mnoha rodinách. Jedná se například o krájení jablka, držení půstu či vypouštění skořápkových lodiček. Jak vánoční zvyky se v Česku dodržují?

Štědrý večer a noc byly pro naše předky časem, kdy se stírala hranice mezi světem pozemským a nadpřirozeným. V této době bylo možné nahlédnout do budoucnosti.

Zatímco dávné rituály, které měly zajistit bohatou úrodu, se již téměř vytratily, některé tradici, zvyky a věštby kolem zdraví či lásky zůstávají dodnes.

Krájení jablka

V mnoha rodinách se ještě dnes po štědrovečerní večeři přepůlí nožem jablko. Musí se však řezat kolmo ke stopce. Pokud má rozříznutý jadřnec tvar hvězdy, sejdou se všichni za rok opět ve zdraví. Pokud se objeví kříž nebo je jadřinec červivý, podle předků to znamená, že někoho čeká nemoc nebo smrt.

Lodičky ze skořápek

Každý u stolu rozpůlí vlašský ořech. Do jedné skořápky připevní malou svíčku a svou lodičku se zapálenou svíčkou vypustí do větší nádoby s vodou. Tyto ořechové lodičky se nechají plout po vodě. Ten, jehož lodička vydrží nejdéle svítit a nepotopí se, má před sebou dlouhý a šťastný život.

Pokud se lodička pustí na volnou vodu, vydá se její majitel do světa, drží-li se při břehu, zůstanete doma Pokud se lodička převrátí či plamínek zhasne, může vás potkat nemoc. Pokud se lodička při plavbě dotýká jiné, věští to lásku a přátelství. 

Jestliže skořápka dopluje k protějšímu břehu, věští to úspěch.

Rybí šupiny pod talířem

Podle tradice by rybí šupiny měly přinášet peníze a hojnost. Proto se při štědrovečerní večeři dávají pod talíř. Mají přinést po další rok dostatek peněz a hojnosti. Kapří šupiny se pak také dávají do peněženky, aby svýcm kouzlem držel paníze i tam.

Lití olova

V ocelové nádobce se roztaví kousek olova. Do nádoby s vodou se toto tekoucí olovo velmi opatrně celé nalije. Ve vodě vznikne z olova obrázek, a pak už záleží jen na fantazii, co může tvar představovat.

Metoda lití olova byla vynalezena již ve starověkém Řecku a dnes je nedílnou součástí nejen vánočních a novoročních tradic mnoha evropských zemí, ale také běžnou metodou vypuzování zlých vlivů například v Turecku

Házení střevíce

Dívka se postaví zády ke dveřím a přes rameno či hlavu hodí směrem ke dveřím střevíc. Pokud se bota obrátí špičkou ke dveřím, dívka se provdá a odejde z domova. Pokud špička neukazuje ke dveřím, zůstane dívka doma.

Svobodné dívky mohou házením střevíčku pomoci tomu, aby se vdaly za svého milého.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Vánoce, tradice, Česko, zvyky, kapr, jablko, Štědrý den, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční zvyky a tradice v Česku. Které se dodržují dodnes a které již zanikly?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.