Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Charitativní akce Giving Tuesday, která se dnes koná po celém Česku, vznikla jako reakce na Black Friday plný slev a utrácení

Charitativní akce s názvem Giving Tuesday (Dárcovské úterý), které se dnes koná po celém Česku, představuje reakci na nákupní Black Friday (Černý pátek), který se pojí se slevami a utrácením. Dnešní den bude v Česku už popáté patřit štědrosti a dobrým skutkům. Na prospěšné projekty pro potřebné mohou přispět drobní dárci, firmy i nadace. Do iniciativy se může odkudkoliv zapojit kdokoliv, kdo chce udělat něco hezkého pro druhé.

Za první čtyři ročníky se podle pořadatelů podařilo vybrat přes 111 milionů korun a desítky tun oblečení a potravin. Ve světě se Dárcovské úterý uskutečnilo poprvé v roce 2012.

Nejštědřejší den v roce

Giving Tuesday každý rok vybízí společnost ke konání dobrých skutků. „Na Giving Tuesday padají dárcovské rekordy - ne nadarmo se po celém světě stalo nejštědřejším dnem v roce,“ uvedli pořadatelé.

Zájemci mohu darovat peníze, ale také třeba věci, které již nepoužívají. Sbírku mohou uspořádat rovněž firmy nebo školy. Do dobrovolnické práce a sbírek se mohou zapojit rodiny, instituce, podniky, čtvrti i města.

Do dárcovského úterý se loni přihlásilo 333 dobročinných projektů. Podařilo se vybrat přes 71 milionů korun. Minulý rok lidé také darovali několik tun oblečení a potravin lidem v nouzi a vykonali nespočet dobrých skutků. Ke Giving Tuesday se podle průzkumu v letošním roce chce připojit čtvrtina Čechů. Lidé nejčastěji plánují darovat věci na dobročinné účely.

Dobré skutky i při dodržování sociální distance

V letošním ročníku mohou zájemci přispět třeba na hospicovou péči, vzdělávání, linku pro seniory, služby pro handicapované či pomoc dětem, jimž zemřeli rodiče. Seznam s podrobnostmi je na webu www.giving-tuesday.cz.

Letos Giving Tuesday klade důraz především na podporu potřebných způsobů, které jsou bezpečné a umožňují dělat dobré skutky i při dodržování sociální distance. 

Giving Tuesday je jedinečnou příležitostí stát při sobě a navzájem se i v této nelehké době podpořit. Pozitivní zprávy plné naděje totiž dlouho nebyly ve společnosti potřeba tolik, jako právě nyní. Všichni máme něco, co můžeme darovat, a díky sociálním sítím, on-line dárcovství či nakupování, poštovním službám a telefonům existuje mnoho způsobů, jak vaši štědrost využít k podpoře druhých,“ říká Lucie Mádlová, výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která Giving Tuesday již pátým rokem pořádá.

Kvůli epidemii koronaviru se velká část dobročinných projektů přesunula do on-line prostředí. Jde třeba o tradiční Sbírku potravin, která každoročně vyvrcholí právě na Giving Tuesday. „Už teď vidíme, že darování potravin on-line lidem v nouzi oproti předchozím rokům výrazně narostlo,“ popisuje Mádlová.

Zapojit se může kdokoliv a jakkoliv

Do Giving Tuesday se mohou zapojit jednotlivci od dětí až po dospělé, školy, města, organizace nebo firmy. Možností, jak pomoc pojmout, je nespočet. Může jít o darování svého času, pomocí vybrané organizace dobrovolnictvím nebo věnováním peněz, potřebných věcí či nabídkou svých odborných znalostí.

Na TOMTO ODKAZE je více než dvě stě dárcovských výzev. Finančně lidé mohou podpořit například seniory na TĚCHTO STRÁNKÁCH, skrz sbírku Výboru dobré vůle Olgy Havlové, darovat lze nejen nohy v teple lidem bez domova či  domovenku do Domova sv. Josefa pro lidi, kteří jsou sami doma s roztroušenou sklerózou. Milovníci přírody pak mohou třeba pomyslně zasadit strom v zemích nejvíce zasažených klimatickou krizí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto giving-tuesday.cz

Štítky Giving Tuesday, Dárcovské úterý, charita, dobrý skutek, Black Friday, Černý pátek, Česko, projekt, jídlo, pandemie covidu-19, Olga Havlová, Asociace společenské odpovědnosti, o.p.s., charitativní akce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charitativní akce Giving Tuesday, která se dnes koná po celém Česku, vznikla jako reakce na Black Friday plný slev a utrácení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.