Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánoční strom na Staroměstském náměstí se poprvé rozzáří o víkendu. Noční rozsvícení bude dostupné na sociálních sítích

V letošním roce se kvůli aktuální pandemii koronaviru slavnostní rozsvícení vánočního stromečku na Staroměstském náměstí neuskuteční. Pražané však o tuto událost nepřijdou, jelikož video ze slavnostního rozsvícení, jehož datum a čas se tají, bude k vidění na sociálních sítích.

Strom bude poprvé nasvícen o víkendu v nočních hodinách

Vzhledem k vládním nařízením, která zakazují shlukování většího počtu osob, bude strom poprvé nasvícen tento víkend v pozdních nočních či brzkých ranních hodinách, kdy je zákaz vycházení. Až se tedy Pražané ráno probudí, bude už smrk rozsvícený. Záznam z rozsvícení bude umístěn na sociálních sítích.

FOTO, VIDEO: Vánoční strom pro Prahu je na svém místě. Rozsvítí se o víkendu

Vánoční strom pro Prahu dnes v noci dorazil na své místo. Je to 17 a půl metru vysoký smrk ztepilý. Strom byl v neděli pokácen v obci Kamenný Přívoz v okrese Praha-západ ve Středočeském kraji a poté převezen do skladu v Modleticích, odkud dnes...

O podobě nasvícení stromečku letos rozhodli lidé při hlasování na sociálních sítích. Bude v našich národních barvách a připomene i letošní stoleté výročí vzniku státních symbolů.

„Z bezpečnostních důvodů jsme bohužel nuceni uspořádat rozsvěcení vánočního stromu bez klasického doprovodného programu. Rád bych poděkoval všem Pražanům za jejich dosavadní zodpovědný přístup v boji s pandemií covid-19 a požádal je, aby i v případě rozsvěcení vánočního stromu pochopili složitost situace a respektovali vládní opatření. O tradiční zážitek Pražané a fanoušci z dalších českých regionů nepřijdou ani v tomto roce. Pokusíme se ho přenést alespoň formou videozáznamu,“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib.

Šest kilometrů řetězů a tři sta vánočních koulí

Vánoční smrk celkově zkrášlí šest kilometrů světelných řetězů a tři sta vánočních koulí v modré, bílé a červené barvě či čtyřicet světelných hvězd. Strom tak bude svítit v barvách trikolóry. Nebude chybět ani třímetrová špice na vrcholu.

Šest kilometrů světelných řetězů a tři sta vánočních koulí. Pražský vánoční strom se rozsvítí online

Pražský magistrát letos kvůli opatřením proti šíření koronaviru neuspořádá slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Světla na stromu se rozsvítí v blíže neupřesněný čas a lidé se na záznam s hudebním podkresem budou moci...

„Letošní advent budou doprovázet bezpečnostní hygienická opatření. Z tohoto důvodu nebude vánoční strom na Staroměstském náměstí rozsvícen za přítomnosti veřejnosti. Rozsvícení však bude možné zhlédnout na videu. Ani v této mimořádné době však nepodceňujeme ve spolupráci s policií zajištění bezpečnosti na kritických místech v Praze," uvádí náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček.

Tradiční český stromeček v barvách trikolóry

Oproti minulým letům nebude mít strom v pravidelných časech žádnou animaci. Nasvícení se tak vrátí k tradičnější podobě českých Vánoc, kdy strom svítil staticky. 

„V rámci této nelehké doby jsme zvolili tradiční český stromeček. O podobě nasvícení jsme nechali rozhodnout veřejnost při hlasování na sociálních sítích. Trikolóra má navíc v tomto složitém období jednak symbolicky znázorňovat výzvu společnosti ke sjednocení a zároveň i připomíná letošní výročí 100 let od vzniku oficiálních státních symbolů, včetně státní vlajky,“ připojuje radní Jan Chabr.

Aktuální koronavirová situace pravděpodobně neumožní ani uspořádání tradičních vánočních trhů a doprovodného programu na Staroměstském a Václavském náměstí i náměstí Republiky. Pokud by to ale aktuální situace umožnila, metropole by zajistila umístění alespoň několika stánků s občerstvením.

„I když bude vánoční strom jediným symbolem Vánoc na Staroměstském náměstí a letošní oslavy se budou muset obejít bez doprovodného programu, vnímám to jako příležitost vychutnat si vánoční atmosféru v historickém centru Prahy trochu jinak, než jsme zvyklí, a třeba i více v klidu," říká pražská radní pro oblast kultury Hana Třeštíková.

Stromeček poslouží i po Vánocích

Osmnáct metrů vysoký smrk ztepilý doputoval na Staroměstské náměstí z Kamenného Přívozu ve Středočeském kraji v noci z pondělí 23. na úterý 24. listopadu. Praha si letos kácení stromu, jeho převoz a zdobení poprvé zajišťuje sama pomocí městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP). Zaměstnanci společnosti budou strom na místě zdobit až do pátku.

FOTO: Podívejte se na kácení pražského vánočního stromu

V obci Kamenný Přívoz v okrese Praha-západ ve Středočeském kraji byl v neděli pokácen vánoční strom, který letos ozdobí Staroměstské náměstí. Strom byl převezen do skladu v Modleticích, odkud poputuje na Staroměstské náměstí, kde bude postaven...

Po Vánocích poslouží větve stromu jako příjemné zpestření jídelníčku zvířatům v Zoo Praha. Kmen potom zpracují studenti oboru truhlář pražské Střední odborné školy Jarov, kteří z něj vyrobí nábytek do některého z pražských sociálních zařízení. Škola má i vlastní sušárnu a kmen tak využije do poslední třísky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Vánoce, Praha, stromeček, Staroměstské náměstí, koronavirus, vánoční stromek, sociální síť, strom, pandemie covidu-19, Technologie hlavního města Prahy, advent, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí se poprvé rozzáří o víkendu. Noční rozsvícení bude dostupné na sociálních sítích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.