Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Proč je lepší věci opravovat než vyhazovat a jak fungují kazítka? Odpovídá zakladatel Opravárny Jan Charvát

Opravárna je projekt, který před téměř šesti lety založil Jan Charvát spolu s kamarády. Projekt motivuje lidi k tomu, aby nevyhazovali staré předměty, ale opravovali je. Tím se podle Jan Charváta předchází lokálnímu znečištění a těžbě nerostných surovin. „Kromě toho šetříme místo na skládkách a dáváme práci místním lidem, ne mizerně placeným dělníkům v Asii,“ říká zakladatel Opravárny, která získala ocenění v letošním ročníku soutěže E.ON Energy Globe v kategorii Produkt.

Inspirace v zahraničí

Opravárna vznikla před téměř šesti lety. Server Opravárna.cz spojuje ty, kteří potřebují něco opravit a ty, kteří to umějí. Inspirace byla částečně v zahraničí, kde se těší velké oblibě jednodenní akce jménem Repair café, u nás nic takového nebylo. Jelikož mám oblibu v technologiích, tak jsme to nadesignovali více technologicky a opraváře se zákazníky propojili pomocí webu,“ popsal vznik Opravárny Jan Charvát.

Ocenění v soutěži E.ON Energy Globe vnímá tým Opravárny velmi pozitivně. „Je to jedna z nejznámějších ekologických soutěží na světě, čili jsme samozřejmě velice rádi. Prvenství nám sice uteklo, ale i tak mi to dalo trochu té mediální slávy, nové kontakty a zajímavé příležitosti,“ říká podnikatel.

Nejvíce se opravují mikrovnlky, rádia nebo mobily

Opravárna aktuálně sdružuje 1800 opravářů. „Zakázku zadalo 6100 lidí. Ne všechny produkty se ale podaří opravit,“ popisuje jednatel společnosti a dodává, že opravit lze asi 60 procent věcí. „Zbytek bohužel putuje v ideálním případě alespoň na recyklační linky,“ dodává.

Nejvíce se opravuje domácí elektronika, tedy mikrovlnky, rádia, magnetofony, bílé elektro, mobily a počítače. Méně pak například hračky. „Tím, že teď děláme i záruční servis pro firmy jako Mall či Decathlon, tak máme také hodně zakázek z jejich segmentu. Pro Mall děláme zahradní a bazénovou techniku a pro Decathlon sportovní náčiní jako rotopedy, běžící pásy a podobně. Touto formou děláme aktuálně v sezóně nižší stovky zakázek měsíčně,“ vysvětluje Jan Charvát.

Jak funguje kazítko?

Velkým tématem jsou u nových produktů takzvaná kazítka. Jan Charvát nám z pozice odborníka popsal, jak takzvané plánované zastarávání, se kterým se setkalo 75,5 procenta spotřebitelů, vlastně funguje. Pro tento jev se zažil název kazítko nebo ještě jeden vulgárnější. Nejedná se však většinou o žádnou konkrétní součástku, ale o celý soubor výrobních postupů, volbu materiálů a podobně. Výrobky jsou zkrátka často tak nekvalitně konstruované, že se brzy rozbijí a výrobci co nejvíce znesnadňují možnost jejich opravy, například rozebrání a opětovné složení,” říká Jan Charvát, který je předsedou nově založeného spolku Opravme Česko Jan Charvát.

Důležité je se zamyslet nad tím, proč není lepší věc vyhodit a koupit novou, ale raději se snažit o opravu. „Než se výrobek dostane k nám domů, musí se vyrobit. S tím jsou spojené emise skleníkových plynů, lokální znečištění a těžení nerostných surovin. Opravováním věcí tomuhle předcházíme, kromě toho šetříme místo na skládkách a dáváme práci místním lidem, ne mizerně placeným dělníkům v Asii,“ dodává zakladatel a jednatel Opravárny Jan Charvát.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Opravárna

Štítky Opravárna, Jan Charvát, ekologie, E.ON, Energy Globe, soutěž, Asie, Decathlon, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč je lepší věci opravovat než vyhazovat a jak fungují kazítka? Odpovídá zakladatel Opravárny Jan Charvát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.