Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vykonstruovaný soud s českými hokejisty začal před 70 lety. Jedenáct hokejových reprezentantů bylo obviněno z velezrady

Před sedmdesáti lety, konkrétně 6. října 1950, začal v Praze vykonstruovaný soud „proti Modrému a spol.“, ve kterém bylo jedenáct reprezentantů v ledním hokeji, z nichž osm bylo mistry světa, křivě obviněno z vlastizrady a odsouzeno k vysokým trestům odnětí svobody za velezradu a špionáž. Komunistická moc tak dala sportovcům exemplárním způsobem najevo, kdo je pánem v zemi.

Neúčast na mistrovství světa

Hokejová reprezentace měla v sobotu 11. března 1950 odletět do Londýna na mistrovství světa k obhajobě zlatých medailí ze Stockholmu. Nakonec byla cesta zrušena, jelikož dvěma rozhlasoým komentátorm nebylo údajně uděleno britské vízum. Britská strana tvrzení nakonec vyvrátila. Hráči tak dostali volno a 13. března byli předvoláni do Tyršova domu. Tady jim bylo oznámeno, že se Československo na protest proti postupu britských úřadů světového šampionátu nezúčastní.

Mistři světa skončili v uranových dolech. Po propuštění se většina z nich k hokeji vrátila. V červenci 1968 byla celá skupina plně rehabilitována Nejvyšším soudem. Bohumil Modrý se tohoto dne již nedočkal, zemřel v roce 1963 ve věku šestačtyřiceti let na následky pobytu v uranových dolech.

Moravští hráči odcestovali domů a zbytek týmu zamířil do restaurace U Herclíků v Pštrossově ulici (pro blízkost Národního divadla také zvané Zlatá hospůdka). Tady oslavovali narozeniny syna jednoho z hokejistů. Okolo deváté hodiny večerní do restaurace vtrhli příslušníci StB a odvedli všechny přítomné.

Státní bezpečnost tady zatkla devět československých mistrů světa: Augustina Bubníka, Stanislava Konopáska, Václava Roziňáka, Josefa Jirku, Zlatomíra Červeného, Jiřího Macelise, Antonína Španingera, Přemysla Hajného a Josefa Stocka.

Den poté byl doma zatčen také Vladimír Kobranov, který se v hospodě zdržel jen krátce, a Mojmír Ujčík. 24. března tajní policisté po návratu z dovolené zadrželi brankáře Bohumila Modrého, ačkoli s aférou U Herclíků neměl nic společného, jelikož v té době už vůbec nebyl členem národního týmu. Vyšetřovatelé z něj přesto udělali hlavu celého spiknutí.

Vykonstruovaný proces

Až na Modrého měli všichni reprezentovat Československo na hokejovém mistrovství světa v Londýně, a to jako obhájci zlata z posledních dvou šampionátů.

Do čela údajné ilegální skupiny postavila tajná policie „Bóžu“ Modrého, kterého obvinila ze styku s cizími špióny a z úmyslu emigrovat. Špionáž a vlastizrada byly hlavním zaklínadlem zinscenovaného soudu. S nejvyššími tresty odešli Modrý (patnáct let), Bubník (čtrnáct let), Konopásek (dvanáct let), Roziňák a Kobranov (oba deset). Žádný z obžalovaných nevyvázl bez trestu.

Zatčení hráči byli umístěni v neblaze proslulém hradčanském Domečku a podrobeni mučení. Ve dnech 6. a 7. října se konalo neveřejné přelíčení, na které nebyli připuštěni ani příbuzní obžalovaných. Zasedání vyvrcholilo 7. října 1950. Předseda senátu JUDr. Karel Kruk vynesl za špionáž a velezradu velmi přísné rozsudky. Tresty jedenácti hráčů (osm z nich bylo mistry světa) odsouzených za velezradu a špionáž činily souhrnně čtyřiasedmdesát let a osm měsíců: Modrý dostal patnáct let, Bubník čtrnáct, Stanislav Konopásek dvanáct, Václav Roziňák a Vladimír Kobranov deset let, Josef Jirka šest, Zlatomír Červený tři, Jiří Macelis dva, Přemysl Hajný a Antonín Španinger jeden rok vězení, Josef Stock obdržel osm měsíců.

Hokejisté byli vězněni na plzeňských Borech a později odesláni do uranových dolů. V komunistických vězeních hokejisté ztratili nejlepší roky kariéry. Až v lednu 1955 udělil prezident Antonín Zápotocký nejtvrději odsouzeným milost. Někteří hráči se vrátili na led. Modrý, na jehož zdravotním stavu se podepsalo věznění v uranových dolech, zemřel v roce 1963 v necelých sedmačtyřiceti letech.

Od roku 2001 se v Česku uděluje Cena Bóži Modrého pro nejužitečnějšího hráče extraligy, jehož volí sami hokejisté.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Polák / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Štítky soud, vykonstruovaný proces, hokejisté, historie, hokej, velezrada, Bohumil Modrý, hokejista, Praha, Mistrovství světa v ledním hokeji, Augustin Bubník, Stanislav Konopásek, Vladimír Kobranov, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vykonstruovaný soud s českými hokejisty začal před 70 lety. Jedenáct hokejových reprezentantů bylo obviněno z velezrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.