Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Magistrát podpoří ekologické projekty v Praze 10. Dotace dosahují 7 milionů korun

Vedení Prahy 10 plánuje úpravy, kterými chce kultivovat veřejný prostor. Jedná se například o výsadbu nových dřevin, rozšiřování zeleně či investici do pítek. Zároveň chce projekty reagovat na měnící se klimatické podmínky, zejména na problémy, které jsou způsobeny častým hlukem. Magistrát hlavního města na tyto úpravy poskytl Praze 10 dotace ve výši 7 milionů korun.

Nová pítka nebo zeleň

Zvyšovat podíl mobilní zeleně (dřeviny v nádobách) bude Desítka letos zejména v ulici V Olšinách – cíleně se opět zaměří na lokality, kde není možné realizovat běžnou výsadbu.

Hlavní město nás podpořilo v realizaci důležitých projektů, které zlepší život na Desítce na řadu let,“ říká místostarostka MČ Praha 10 Jana Komrsková (Piráti), která na radnici zodpovídá za oblast životního prostředí.

Městská část chce ještě letos obnovit nefunkční pítka a pokračovat ve výsadbě nových stromů a keřů, v instalaci zavlažovacích vaků prospívající k termoregulaci dřevin. Zároveň chce Desítka investovat do revitalizace parku Solidarita nebo předprostoru parku Grébovka v Rybalkově ulici.

Cílem projektu na obnovu pítek je zlepšení podmínek pro občany, ale také snížení teploty a zlepšení mikroklimatu v silně urbanizovaném městském prostoru.

Grébovka i Solidarita

Na revitalizaci pítek by mělo jít 600 tisíc korun, údržba zeleně by měla stát milion a půl. Největší částka bude použita na revitalizacu parků Grébovka a Solidarita, a to dva a půl milionu korun. Údržba zeleně v Praze 10 bude stát 700 tisíc a zbytek půjde na instalaci  fotovoltaické elektrárny na budovy.

Dlouhodobý záměr má radnice rovněž s parkem Solidarita. Tam se však bude jednat o výrazně větší projekt, který má být zpracován letos a v příštím roce. Realizace první etapy je pak plánována na rok 2022, záměr navazuje na již dříve proběhlá projednání s občany.

Jana Komrsková také zdůrazňuje obnovu předprostoru parku Grébovka. „Pro obnovu části Grébovky jsme na Radě v minulém týdnu vybrali realizátora, takže dlouhodobě zanedbaná parková plocha zanedlouho dostane úplně novou a moderní podobu a bude opět plnit svou původní funkci. Dosadíme nové stromy, vyměníme nepropustné cesty za takové, které umožní vsakovaní srážkové vody a obnovíme trávníky,“ popisuje.

Pokračujícím projektem Prahy 10 je sázení stromů za narozené děti v parcích, které je v posledních letech doplněné o instalaci zavlažovacích vaků, který pražský magistrát rovněž podpoří dotací.

Pro současné vedení radnice je samozřejmostí, že už na úrovni městské části reagujeme na nebezpečí fenoménu sucha přípravou řady lokálních opatření v oblasti životního prostředí. Vyzdvihl bych systémové navyšování podílu mobilní zeleně a instalaci vodních prvků, jako jsou pítka nebo do budoucna plánovaná mlžítka,“ doplňuje Milan Maršálek (VLASTA), předseda Výboru pro životní prostředí a infrastrukturu.

Ohodnoť článek

Foto praha10.cz

Štítky ekologie, Praha 10, projekt, strom, park, Praha, dřevina, Havlíčkovy sady, instalace, Jana Komrsková, Česká pirátská strana, Olšina, Pražský magistrát, Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát podpoří ekologické projekty v Praze 10. Dotace dosahují 7 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.