Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Od smrti Karla Gotta uběhl přesně rok. Lidé si dnes Mistra připomněli na hřbitově v Malvazinkách

Dnes je to přesně rok, co zemřel Karel Gott. Držiteli 42 Zlatých slavíků se už od rána přicházeli na hřbitov na pražských Malvazinkách poklonit jeho přátelé i fanoušci. Desítky svíček a kytek lidé během dnešního dne položili na náhrobek, na jehož podobě spolupracovala Gottova manželka Ivana s akademickým architektem Jiřím Deýlem a inženýrem Pavlem Štruncem. U hrobu většinou lidé postáli mlčky a někteří z nich zamířili i k dalšími pietnímu místu, a to ke zpěvákově vile na pražské Bertramce.

„S láskou a úctou“

Na Malvazinky, kde je pohřben například i bývalý československý prezident Antonín Novotný, objevitel krevních skupin Jan Janský nebo spisovatelé Jakub Arbes, Ladislav Klíma či Ondřej Sekora dnes dorazily desítky lidí.

Ti zde přišli uctít památku Karla Gotta, který přesně před rokem ve své vile na pražské Betramce podlehl akutní leukémii. Fanoušci dnes přicházeli ke hrobu Karla Gotta a pokládali zde květiny, svícčky, ale i vzkazy „S láskou a úctou“ nebo „Kájovi“.

Karel Gott zemřel 1. října před půlnocí ve své vile na pražské Bertramce. Legendě české populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, bylo 80 let. Fanoušci se mohli s oblíbeným zpěvákem rozloučit 11. října v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 49 tisíc lidí. O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále. Tento den byl zároveň dnem státního smutku.

V březnu příštího roku by měla vyjít oficiální autobiografie Karla Gotta. Vdova po zpěvákovi Ivana Gottová a její spolupracovníci se rozhodli vydání knihy plánované na podzim posunout, jelikož potřebují víc času na její dokončení. Autobiografie má obsahovat i fotografie, dokumenty a archivní materiály, které dosud nebyly publikovány.

Další kniha s názvem Poslední roky s Karlem: Otevřená zpověď Mistrových nejbližších, na níž se podílely Gottova dcera Dominika a novinář Luboš Procházka, byla pokřtěna 30. září.

Internetové tržiště Aukro u příležitosti prvního výročí zpěvákova úmrtí uspořádá dobročinnou aukci sběratelských medailí věnovaných Gottovi. Akci pořádá ve spolupráci s Českou mincovnou, která medaile původně vydané ke Gottovým 80. narozeninám do prodeje poskytla. Kolekce medailí se bude dražit 12. října.

Vzpomínali také kolegové z hudební branže

Na slavného zpěváka na sociálních sítí vzpomínaly také další osobnosti české hudební scény.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Karel Gott, vzpomínka, Malvazinky, hřbitov, fanoušci, vila, Ivana Gottová, Český slavík, Bertramka, Antonín Novotný, Jan Janský, Jakub Arbes, Ladislav Klíma, Ondřej Sekora, smrt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Od smrti Karla Gotta uběhl přesně rok. Lidé si dnes Mistra připomněli na hřbitově v Malvazinkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.