Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Podívejte se na vznik unikátního graffiti na pražském Výstavišti. Fragmenty díla pomůžou rodinám ve finanční nouzi

Unikátní graffiti o velikosti 450 metrů čtverečních vzniklo na pražském Výstavišti. Michal Škapa a Ondřej Vyhnánek vytvořili na jedné ze stěn Křižíkova pavilonu dílo inspirované sci-fi literaturou i komiksy. Graffiti (mural) bude na Výstavišti k vidění jen do doby, než začne plánovaná rekonstrukce pavilonů. Část díla se pak přesune na Kampu, kde se v prosinci uskuteční dražba jednotlivých desek. Výtěžek z ní půjde neziskovým organizacím.

Graffiti na památce za necelý týden

Za necelý týden vytvořili Michal Škapa alias Tron a Ondřej Vyhnánek alias X Dog obří mural na pražském Výstavišti. Podle obou autorů se totiž unikátní možnost využít jako plátno architektonickou památku nenaskytuje často.

Malba má podobu bájného ztraceného města - hlava složená z fragmentů, která se chystá vdechnout metropoli nový život, v ruce drží jiskru a kolem víří celý vesmír. Kombinace světa techniky i fantaskní vize jsou propojené do jednoho originálního výtvarného celku, ale i po rozebrání budou vybrané desky určené k dražbě fungovat jako samostatné umělecké dílo.

Plocha o takovém rozměru je vždy výzvou a Křižíkovy pavilony jsou zcela unikátní prostor. Navíc má celý mural kvůli brzké plánované rekonstrukci velmi krátkou trvanlivost a z původního Křižíkova pavilonu se zachová jen několik fragmentů, které pak poslouží dobré věci,“ říká Michal Škapa. „Inspiraci jsme čerpali ze sci-fi literatury, vědeckých kreseb i komiksů a stylově samozřejmě vycházíme z našich graffiti kořenů, i když tady jsme už u velkoformátových maleb,“ doplňuje Ondřej Vyhnánek.

Dílo pro dobročinné účely

Organizačně i finančně za projektem stojí hlavní město. Radní pro oblast správy majetku Jan Chabr podotýká, že Křižíkovy pavilony postupně podstupují plánovanou rekonstrukci. Rovněž využití stávajících ploch k netradičnímu uměleckému zpracování a následně i charitativnímu účelu považuje za smysluplné.

V této nelehké době město pochopitelně velmi důsledně řeší, které výdaje omezí, ale v tomto případě jsme se rozhodli projekt podpořit vzhledem k návratnosti nákladů na projekt směrem k těm, kteří se kvůli koronavirové krizi dostali do finanční nouze,“ uzavírá Jan Chabr.

V následujících dvou týdnech bude projekt podpořen kampaní na sociálních sítích, která celý jej představí široké veřejnosti a samotné dílo si návštěvníci budou moci přijít do areálu Výstaviště prohlédnout minimálně do prosince letošního roku. Finanční náklady hlavního města byly přibližně 900 tisíc korun.

Dílo následně poslouží k dobročinným účelům, kdy bude deset vybraných panelů vydraženo a celý výtěžek půjde na podporu dvou organizací, které jsou kvůli koronavirové krizi ve finanční tísni. Jedná se o Klub svobodných matek a organizaci Pink Bubble pomáhající dětem, jejich rodinám a mladým lidem v bojí s rakovinou.

V listopadu bude část díla vystavena v Museu Kampa. Tady si ji budou moct prohlédnout nejen návštěvníci, ale i případní zájemci o prosincovou dražbu.

Spojení umění a dobročinné aukce mě vždy velmi těší a jsem rád, že Museum Kampa může být této aktivity součástí,“ doplňuje Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových

Spolupráce s Michalem Škapou a Ondřejem Vyhnánkem byla skvělá a výsledek stojí za to. Čtyři sta padesát metrů čtverečních je obrovská plocha, ale autoři si s ní i v tak krátkém čase poradili skvěle. Očekáváme, že projekt osloví nejen mladou generaci se zájmem o alternativní způsob tvorby, ale i mecenáše, kteří se aktivně zapojí do dražby,“ říká na závěr Tomáš Hübl za Výstaviště Praha, které celý projekt pomohlo zorganizovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky graffiti, Výstaviště, Michal Škapa, umění, Výstaviště Praha, pavilon, dražba, rekonstrukce, projekt, Kampa, Jan Chabr, koronavirová krize, Museum Kampa, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Podívejte se na vznik unikátního graffiti na pražském Výstavišti. Fragmenty díla pomůžou rodinám ve finanční nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.