Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIZUALIZACE: Opravy Libeňského mostu budou stát přes dvě miliardy. Začnou nejspíš za dva roky

Pražská Technická správa komunikací (TSK) vypíše v říjnu veřejnou zakázku na dodavatele projektu a stavby opravy Libeňského mostu. Část přes vodu bude opravena a na libeňském břehu bude vystavěn takzvaný inundační most. Náklady na opravu samotného soumostí se vyšplhají na zhruba dvě miliardy korun a další peníze si vyžádají úpravy okolí. První práce by mohly začít v roce 2022. Řekli to primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) a ředitel TSK Jozef Sinčák. Most z roku 1928 nebyl nikdy opravován.

„Dojde k zachování architektonicky cenných mostů, není to jen most přes Vltavu, ale i most přes bývalé rameno Vltavy, které teklo až do roku 1928 směrem u Palmovky. Tyto dvě části jsou architektonicky cenné a obsahují cenné kubistické prvky," řekl Adam Scheinherr.

Kromě zmíněných mostů, které budou opraveny, vznikne na libeňském břehu nový inundační most, který bude nově na pilířích a pod kterým bude moci protékat v případě povodní voda. „Tím zajistíme, že v případě povodní bude hladina v Holešovicích a Karlíně mnohem níže než v roce 2002, protože voda proteče," řekl Scheinherr. Nyní je tato část na náspu.

Práce a zakázka, kterou TSK vypíše, se netýká jen soumostí, ale bude pracovat i s obnovením vltavského ramene, vznikem cyklostezek nebo bezbariérových přístupů na most z Rohanského ostrova, který se změní v odpočinkovou oblast. Vystavěn bude tzv. proplachovací kanál. „Nyní všechny tyto kroky zkoordinujeme do jednoho projektu," řekl Scheinherr.

TSK a město zvolily metodu projekt&build, kdy jedna firma dodá projekt a zároveň práce provede. Do projektu oprav byly zakomponovány některé části z někdejšího projektu, který počítal s demolicí. "Bude tedy možné do značné míry konzumovat již schválená stavební rozhodnutí," řekl Jozef Sinčák.

Na mostě se po opravě počítá se stejným rozsahem a intenzitou provozu, který je tu dnes. Obousměrně tedy budou jezdit tramvaje, v každém směru bude jízdní pruh pro auta a vzniknou cyklopruhy.

Cena rekonstrukce soumostí je odhadována na 1,967 miliardy korun. Další práce, jako je vybudování protipovodňových zábran, proplachovacího kanálu nebo retenční nádrže, se vyšplhají na 455 milionů.

Libeňský most z roku 1928 je v havarijním stavu. Předloni byl kvůli tomu dočasně uzavřen pro auta a MHD. Letos se při diagnostikách ukázalo, že všechny oblouky vykazují stejnou zatížitelnost jako v době stavby. Minulé vedení Prahy počítalo se zbouráním mostu a jeho nahrazením novou konstrukcí, současné vedení magistrátu ale rozhodlo o opravě.

Problémy se stavem mostů má Praha dlouhodobě. Na začátku prosince 2017 spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé. Nová lávka bude hotova letos v říjnu. Praha aktuálně řeší také opravu Hlávkova mostu. Ve špatném stavu je také Palackého most a Praha letos opravuje spodní části Barrandovského mostu.

Autoři | Foto MHMP

Štítky most, Libeňský most, opravy, Praha, oprava, projekt, Adam Scheinherr, Jozef Sinčák, Praha sobě, Vltava, Palmovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Opravy Libeňského mostu budou stát přes dvě miliardy. Začnou nejspíš za dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.