Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Více než pět miliard korun dostanou pražské radnice příští rok od Prahy

V příštím roce dostanou radnice pražských městských částí z rozpočtu Prahy dohromady zhruba 5,02 miliardy korun. Městské části jsou tak tímto krokem chráněny od dopadů koronakrize, které se do financování radnic nepromítnou. Kvůli covidu-19 město očekává propad příjmů od 12 do 15 miliard korun. Pro letošek má Praha z loňského prosince schválený rozpočet s příjmy 60,7 miliardy a výdaji 81,6 miliardy korun. Rozdíl dorovná například z peněz, které získá od státu.

Hospodaření hlavního města skončilo v prvním pololetí letošního roku přebytkem zhruba 3,88 miliardy korun. To je meziročně o asi pět miliard korun méně. Vliv na hospodaření měla rovněž pandemie nemoci covid-19. Příjmy dosáhly 87,42 miliardy a výdaje 101,7 miliardy korun. Rozdíl město dorovná například z peněz od státu.

Dobrá zpráva pro městské části

Praha má pro letošek z loňského prosince schválený rozpočet s příjmy 60,7 miliardy a výdaji 81,6 miliardy korun. Rozdíl pak dorovná například z peněz, které získá od státu.

Rozhodli jsme se, že nebudeme přenášet daňové propady na městské části, takže objem finančních vztahů k městským částem dokonce o asi 31 milionů naroste. Věřím, že je dobrá zpráva pro radnice,“ řekl dnes náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

Město pro tento rok vyčlenilo pro radnice 4,98 miliardy korun. Další peníze radnicím připadnou díky dotacím na projekty nebo díky podpoře od města specifickou dotací, která činila téměř 400 milionů kvůli opatřením proti koronaviru.

Kvůli krizi propad až 15 milionů

Zatím není definitivně jasné, o kolik peněž přesně Praha kvůli koronaviru přijde. „Predikci stále držíme. S ohledem na vývoj situace ale nelze říci, zda se nepřiblížím těm 15 miliardám,“ řekl Vyhnánek.

V tomto vyčíslení propadu se však nepočítá s plánem vlády zrušit superhrubou mzdu. To by podle Vyhnánka způsobilo Praze ztrátu další více než čtyři miliardy korun. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky radnice, Praha, peníze, rozpočet, městská část, koronavirová krize, Pavel Vyhnánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než pět miliard korun dostanou pražské radnice příští rok od Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.