Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Nová podoba Mariánského náměstí: stane se místem odpočinku i místem kultury

Ve středu 9. září představilo architektonické studio Xtopix novou podobu Mariánského náměstí a jeho okolí. Návrh na úpravu náměstí vzešel od samotných obyvatel hlavního města. Náměstí by se podle Pražanů mělo stát místem odpočinku i místem, kde se budou pořádat kulturní akce. Součástí návrhu je také úprava okolních ulic a náměstí Franze Kafky. Rekonstrukce by měla začít v roce 2022.

Kromě Magistrátu hlavního města Prahy na Mariánském náměstí sídlí také další pražské instituce, jako je například Městská nebo Národní knihovna.

Nová podoba náměstí

Když jsem před dvěma lety vyrazil na inspirační cesty po evropských metropolích, nikde jsem neviděl, že by měli před radnicí jen ošklivé parkoviště, jaké jsme tu měli donedávna my. Díky práci náměstka Petra Hlaváčka a Institutu plánování a rozvoje Prahy už jsme ale udělali ve zvelebování náměstí velký pokrok,“ píše na svém Facebooku primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

Náměstí v současné době funguje v testovacím režimu, avšak jeho stav si vyžaduje trvalou proměnu. Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR) proto v loňském roce vysoutěžil zpracovatele návrhu náměstí. Tím je architektonické studio Xtopix, které dnes představilo jeho novou podobu.

Návrh podle Pražanů

Nový návrh, jak by mělo náměstí v budoucnu vypadat, vychází z potřeb a přání občanů, za to jsem moc rád a doufám, že se stane příjemným místem pro setkávání občanů a pořádání nejrůznějších akcí,“ komentuje projekt starosta městské části Praha 1 Petr Hejma.

Jižní část náměstí poskytne variabilní prostor pro pořádání kulturních akcí, které má v režii Městská knihovna Praha. Zaměří se na divadelní představení, koncerty, veřejná čtení i pořádání trhů.

Na náměstí přibudou tři nové javory a vybuduje se zde několik nových vodních prvků, jako je kašna, pítka a mlžítka. V rámci projektu se počítá také s úpravou přilehlého okolí. V Kaprově ulici bude vysazeno nové stromořadí a v Platnéřské ulici bude rozšířeno tzv. koryto podél budovy Klementina, z nějž vznikne široký chodník, který bude využíván i jako venkovní výstavní prostor Galerie hlavního města Prahy.

S úpravnou dané lokality budou souviset i dopravní změny. Náměstí má v budoucnu sloužit zejména pěším a cyklistům, bude však umožněn i nezbytný průjezd aut a také dopravní obsluze. V návrhu se rovněž počítá s rozšířením chodníků a vznikem pěších a obytných zón. V lokalitě bude také zajištěno více přechodů. „Nový návrh Mariánského náměstí reaguje na zklidňování centra města, ale respektuje také nezbytnou obsluhu území. Návrh mění dopravní využití západní části ulice Platnéřská tak, že Mariánské náměstí zůstává oběma tranzitními směry nedotčeno. Současně však zachovává možnost obsluhy institucí na náměstí,“ komentuje novou dopravní situaci Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu.

Přijďte si prohlédnout návrh náměstí

Mariánské náměstí se v rámci staletí výrazně změnilo. Architekti pracovali s tzv. pražskou asanací a její linii vyznačili pomocí umístění lavice, návrhu dlažby i vodních prvků.

Od 9. do 12. září 2020 si občané budou moci prohlédnout nový návrh náměstí v Dílně Ústřední knihovny (Mariánské náměstí 1), kde bude vystaven model, vizualizace i doplňující informace o náměstí. Samotné studio Xtopix pak představí návrh veřejnosti ve čtvrtek 10. září od 17:00 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook.com/zdenek.hrib.primator

Štítky Mariánské náměstí, obnova, stavba, Mariánské náměstí (Praha), studio, Franz Kafka, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Praha, Pražský magistrát, Petr Hlaváček, Zdeněk Hřib, Petr Hejma, Adam Scheinherr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nová podoba Mariánského náměstí: stane se místem odpočinku i místem kultury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.