Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ZOO Praha zpestřilo mládě vzácného primáta. Podívejte se, jak vypadá chápan středoamerický

V pražské zoologické zahradě přišel na svět nový drobeček. Mláďátko chápana středoamerického se zatím ještě pevně drží maminky. Za čas začne stejně jako ona používat svůj dlouhý ocas jako pátou končetinu a připojí se ve výběhu k těmto nejobratnějším stromovým primátům.

Samice Talula přivedla na svět už své šesté mládě a velmi zkušeně se o něj stará. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) vede chápana středoamerického v červeném seznamu jako ohrožený druh. V Zoo Praha najdete rodinku těchto primátů v expozici Vodní svět.

„Přišlo zde na svět již osm mláďat. Talula, které se narodilo i poslední mládě, se v roce 2007 stala matkou vůbec prvního chápana odchovaného v naší zoo. Otcem tohoto nového přírůstku je samec Benji,“ sdělil kurátor savců Pavel Brandl.

Samice chápanů jsou velice obětavými matkami. Jediné mládě nosí dlouho v náručí nebo na zádech a dalšího potomka mívají až po dvou či třech letech. „Prozatím nemůžeme určit, jakého je mládě pohlaví, všichni primáti si svá mláďata po porodu velmi chrání a prohlídka bude možná až za nějaký čas,“ popsal péči o mládě Brandl.

Chápan je středně velká opice se štíhlým tělem, dlouhými končetinami i ocasem, který je ovíjivý. Zbarvení je hnědo-černé, obličej má šedý, oči světle lemované. Zvířata jsou velmi čiperná a obratná. Jejich ocas je delší než samotné tělo a je důležitým pomocníkem při pohybu ve větvích, kterých se dokáže chytit stejně jako končetina. Na svém konci má dokonce lysou plochu pro lepší úchyt.

Do Zoo Praha přišli v roce 2005 první zástupci tohoto chovu, kteří osídlili jeden z Opičích ostrovů. V současné době má rodina chápanů v pražské expozici pět členů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Hamerník

Štítky chápan středoamerický, primáti, mládě, ZOO Praha, Mezinárodní svaz ochrany přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZOO Praha zpestřilo mládě vzácného primáta. Podívejte se, jak vypadá chápan středoamerický  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.