Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Modřanech vykopali poklad. Co vypovídá o našich předcích?

Hurá zpátky do minulosti. Nové informace, které pomohou doplnit poznání historie jihu Prahy, přinesl záchranný archeologický výzkum. Jeho terénní část proběhla od dubna do června u křižovatky Komořanské a Zlochovy ulice v Praze Modřanech. Odborníci vykopali poklad.

V místech začínající bytové výstavby odkryli pracovníci obecně prospěšné společnosti Archeo Pro pozůstatky prehistorického osídlení, po kterém se dochovaly více než dvě stovky někdejších jam. Nejvíce těchto objektů patřilo dřevěným nadzemním sloupovým domům, případně i jiným konstrukcím (přístřeškům, ohradám), některé jámy sloužily pro dlouhodobější uskladnění obilí, jiné zřejmě jako malé polozemnice či sklípky. Podle dochovaného odpadu, především zlomků běžných keramických nádob je jisté, že pravěké zemědělské usedlosti nebo vesnice zde stály prokazatelně v pozdní době kamenné, v mladší a pozdní době bronzové.

Bronzový podklad

„Výjimečným nálezem, při záchranných výzkumech naprosto ojedinělým, je bronzový poklad – šest litých náramků s rytou ornamentální výzdobou, které byly uloženy pohromadě v malé jamce. Důvod jejich deponování, ať už šlo o skrýš nebo o obětinu, zůstane patrně navždy neznámý. Datování náramků lze klást přibližně do doby přelomu 14. a 13. století před Kristem, kdy ve střední Evropě nastupuje v souvislosti se společenskými změnami takzvaný komplex kultur popelnicových polí, nazvaných podle převažujícího žárového pohřebního ritu,“ uvedl Michal Bureš, archeolog a ředitel společnosti Archeo Pro.

Rozšíření způsobu obživy, založené především na zemědělské výrobě, nabízela blízká a dobře přístupná Vltava, a to možnostmi sběru škeblí a rybolovu, což rovněž dosvědčuje nález bronzového rybářského háčku.

Archeo Pro je nezisková, nestátní, veřejně prospěšná společnost, jejímž posláním je uchování a výzkum archeologického a jiného historického dědictví.

Příhodné podmínky k osídlení na území Modřan lákaly naše předky i v jiných obdobích. V právě zkoumaném místě zřejmě žili lidé i v době římské. Nalezená spona ze slitiny mědi sloužila ve 3. století po Kristu k sepnutí oděvu, dokud ji některý z tamních germánských Svébů neztratil.

„Uvedené poznatky je zatím nutné brát jako předběžné. Archeologický výzkum nyní vstupuje do fáze zpracování do nálezové zprávy a neřekl tím pádem své poslední slovo,“ doplnil Pavel Kacl ze společnosti Archeo Pro

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 12

Štítky poklad, archeologové, vykopávky, Praha 12, Modřany, Praha, Michal Bureš, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Modřanech vykopali poklad. Co vypovídá o našich předcích?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.