Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

V Praze vznikne nová plovárna. Kde se budeme moci vykoupat?

Kam v Praze k vodě? Včera se otevřela veřejná plovárna Baden Baden, která oživí opomíjenou část štvanického ostrova. Cílem stejnojmenné organizace, která se podílí na realizaci, je navázat na tradici pražských plováren a ostrov, jenž dnes stojí stranou občanského zájmu, vrátit Pražanům a dalším návštěvníkům.

Organizaci Baden Baden tvoří skupina přátel, která se dala dohromady za účelem vzniku a obnovy Plovárny na Štvanici. Léta ji spojuje angažovanost ve veřejném prostoru Prahy. Uskupení má za sebou projekty sportoviště Containall Stromovka a kulturního centra Containall Stalin, výstavy Pražské Pokoje a dále kulturní centrum Dejvická Klubovna a letní festival Povaleč a v neposlední řadě se podílí na projektu Fuchs 2 v bývalé Fuchsově kavárně na štvanickém ostrově.

Místo určené primárně k odpočinku a relaxaci v budoucnu dotvoří pláže s pískem, dřevěné molo, brouzdaliště pro děti i vyžití určené pro sportovní aktivity. „Počítáme s vytvořením sportovišť, které k létu neodmyslitelně patří. V plánu je beach volejbalové, nohejbalové a badmintonové hřiště a chybět nebudou ani říční projížďky na paddleboardech a šlapadlech,” popsal jeden z majitelů Jan Faltys.

U příležitosti včerejšího otevření plovárny majitelé seznámili veřejnost s lokalitou, budoucí podobou a její funkcí. První oficiální sezóna začne v příštím roce.

Výlet do minulosti

Vltava byla odjakživa nedílnou součástí pražského veřejného prostoru a stala se častým cílem městských procházek. Historicky se na území hlavního města nacházelo několik desítek menších či větších plováren a městských lázní. Jednou z nich byla i Plovárna na Štvanici, která fungovala v různých podobách od začátku 20. století až do povodní v roce 2002. „Rádi bychom tento fenomén lidových plováren Praze navrátili a přesvědčili nejen Pražany o faktu, že kvalita vody je daleko lepší než dříve, ale i tom, že není nutné odjíždět z Prahy, aby se člověk vykoupal,” uvedl druhý z majitelů plovárny David Boháč.

Městské plovárny mají svou tradici v mnoha významných evropských, ale i amerických metropolích. V přeplněných centrech měst lákají návštěvníky na přímý kontakt s říční hladinou a rekreaci. „Že Praha v tomto ohledu zbytečně zaostává vnímáme už nějakou dobu. Nápad vytvořit na Vltavě plovárnu se postupně formoval i díky návštěvě několika evropských měst jako Kodaň, Berlín, Vídeň, ve kterých obdobné projekty fungují,” dodal Boháč.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 7

Štítky plovárna, Praha 7, Štvanice, voda, koupaliště, Praha, Baden-Baden, projekt, Josif Vissarionovič Stalin, Vltava, Berlín, Vídeň, Kodaň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antonin Klimčík

V Praze vznikne nová plovárna. Kde se budeme moci vykoupat s zouškou na hubě,nemám zájem

Úterý, 18. srpna 2020, 16:23Odpovědět

Luboš Kalina

Kvalita vody se určitě ve Vltavě zlepšila,ale množství uhynulých potkanů deratizacemi se zvýšilo.Tyto mrtvolky jsou často ve velkém vyplavovány do řeky.Proto už několik let v této lokalitě nechytám ryby a koupat bych tam nedoporučil ani úhlavnímu nepříteli...

Neděle, 16. srpna 2020, 02:21Odpovědět

V Praze vznikne nová plovárna. Kde se budeme moci vykoupat?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.