Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Velkoplošná reklama u Nuselského mostu je zpět. Tentokrát odkazuje na výročí popravy Milady Horákové

, aktualizováno 12. srpna 2020, 13:35

Je to jen pár dní, co po verdiktu soudu zmizela z domu poblíž Nuselského mostu velkoplošná reklama společnosti Samsung, která podle jeho rozhodnutí visela na budově nelegálně. Netrvalo dlouho a obří reklamní plachtu nahradila jiná, tentokrát vyobrazující Miladu Horákovou. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) jde o zneužití odkazu.

„Odsuzuji zneužití odkazu Milady Horákové v reklamní válce proti městu. Všichni asi tušíme, kdo má tyto naschvály na svědomí. Autoři původní kampaně to nejsou. Plachta na domě nemá co dělat. Hned jsme na místo poslali strážníky a řešíme to. Nenecháme si tyto nekalé praktiky líbit,“ říká Zdeněk Hřib.

Ještě začátkem měsíce na místě visela reklama společnosti Samsung. Reklamní plochu však soud označil za nelegální. Odstranit ji nařídil vlastníku jednoho z domů, firmě Jizera Invest. Na soud se obrátil autor budovy, neboť podle něj bylo zasaženo do jeho autorských práv.

„Naše rozhodnutí má návaznost na vývoj situace ve sporu o legálnost umístění dané reklamní plochy. Samsung Electronics vždy dbá na etický rozměr svého podnikání s respektem k místním zákonům a nařízením. Proces stažení reklamy jsme započali v momentě, kdy jsme získali pochybnosti o legálnosti této reklamní plochy a informaci o pravomocném rozhodnutím soudu,“ řekl minulý týden mluvčí Samsungu David Sahula. Samsung měl podle něho plochu pronajatu do konce letošního roku. 

U soudu se s vlastníkem přel architekt domu, který tvrdil, že vybudováním reklamní plochy a zakrytím domu bylo zasaženo do jeho autorských práv. Soud mu dal nakonec za pravdu a plachta minulý týden z domu zmizela. Začátkem tohoto týdne ji však nahradila nová, která odkazuje na nedávnou kampaň k výročí popravy Milady Horákové.

„Tato akce ze strany provozovatele venkovního poutače, při veškerém respektu vůči osobě Milady Horákové, má za účel poukázat na používání tzv. dvojího metru při výkladu a aplikaci zákona a zejména na problematičnost přisvojení si role arbitra v mediálně vytvořeném sporu, namísto férové komunikace,“ řekl prezident Svazu provozovatelů venkovní reklamy Marek Pavlas.

Plakáty s Horákovou byly při nedávném výročí 70 let od její popravy podle Pavlase po Praze vyvěšeny i tam, kde to zcela jistě povoleno není, například na budově Národního muzea. "Když ani v těchto historicky velmi exponovaných lokalitách připomínka Milady Horákové nevadila, bylo by velmi zarážející, kdyby současný poutač měl být taky odstraněn," míní.

Ohodnoť článek

Foto Twitterový účet Zdeňka Hřiba | Zdroj ČTK, iDnes

Štítky Praha, Nuselský most, Vinohrady, Milada Horáková, Samsung, Hřib, Pavlas, reklama, dům, poprava, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, JIZERA INVEST s.r.o., Samsung Electronics

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velkoplošná reklama u Nuselského mostu je zpět. Tentokrát odkazuje na výročí popravy Milady Horákové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.