Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sucho? Praze nedostatek vody nehrozí

Máme pro vás výbornou zprávu. Navzdory parným letním dnům, kterým v posledních několika týdnech čelíme, nám v Praze nehrozí nedostatek kvalitní pitné vody. Vodárenská nádrž Švihov, která pokrývá zhruba 75 procent spotřeby vody v metropoli, je plná a v pondělí ráno byla její hladina pět centimetrů nad přelivem, jenž má kótu 377 metrů nad mořem.

Bez problémů míří do hlavního města i voda z druhého zdroje – z Úpravny vody v Káraném. Ta využívá vodu z Jizery, která se upravuje infiltrací, a podzemní vodu z artézských studní.

O kvalitu vody se přitom není třeba obávat, i v těchto dnech za ni ručí ručí Pražské vodovody a kanalizace (PVK). „Kvalitu vody kontrolujeme nepřetržitě, a to jak laboratorními analýzami, tak i online monitorovacími sondami, které jsou instalovány na strategických místech distribuce vody,“ zdůraznil tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Bez omezení funguje i akreditovaná laboratoř PVK v Dykově ulici. „Pokud má zákazník pocit, že není něco s jeho vodou v pořádku, může se bez obav obrátit na naše odborníky v laboratoři. Ti vzorek odeberou, zkontrolují a v případě nějakých problémů poradí, jak je řešit,“ podotkl Mrázek.

Nezapomínejte na pitný režim

Zejména v horkých letních dnech nesmíme zapomínat na pravidelný pitný režim. Lidský organismus obsahuje z 60 procent vodu. Naše tělo vyloučí každý den dva a půl litru vody denně. Potraviny (mléko, ovoce, zelenina, maso) nám dodají asi  litr tekutin denně, proto je potřeba alespoň jeden a půl litru vody denně vypít. V létě a při námaze ještě více, protože se více potíme.

Nedostatek tekutin způsobuje vyšší únavu, poruchy ledvin, bolesti hlavy a kloubů. Důsledky dehydratace se mění podle věku, ale může výrazně ovlivnit zdraví člověka. Předpokládá se, že řada civilizačních chorob je buď prvním příznakem, nebo následkem trvalého nedostatku tekutin. Důležité je pít v průběhu celého dne, abychom stále doplňovali zásoby vody a minerálů.

Zaručeně dobrá zdravotně nezávadná pitná voda teče Pražanům doma, přímo z kohoutku. Její konzumací si ušetříme námahu, čas i peníze, a zároveň nám odpadá starost s likvidací použitých PET lahví. Voda z vodovodu je navíc mnohem přátelštější k životnímu prostředí než balená voda. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 12

Štítky voda, sucho, PVK, Praha, Švihov, Tomáš Mrázek, tekutina, Pražské vodovody a kanalizace, Jizera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sucho? Praze nedostatek vody nehrozí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.