Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Kanalizace v pražské ulici Řásnovka bude jako první v Česku z odolného čediče

Pražské vodovody a kanalizace nechaly za 25 milionů korun opravit kanalizaci v ulici Řásnovka v Praze 1. Nová stoka bude z čedičových trub, tento typ potrubí je v Česku použitý poprvé.

Pražské vodovody a kanalizace mají na starosti distribuci vody v hlavním městě. Zabývají se výrobou a distribucí pitné vody a odváděním a čištěním odpadních vod. Zajišťují výrobu vody pro 1,267 milionu obyvatel hlavního města Prahy a dalších zhruba 60 tisíc obyvatel Středočeského kraje.

"Stoka je jedna z prvních, která se v Praze stavěla. Vodovodní řady na Starém Městě se prováděly na přelomu 19. a 20. století a jsou nutné rekonstrukce," řekl Miroslav Volf, generální ředitel společnosti Čermák a Hrachovec, která stavbu provádí. Pracím předcházel průzkum, který zjistil poškození klenby stoky, rozvolnění cihlové vyzdívky a výskyt podzemní vody.

Při právě probíhající rekonstrukci sedmdesát metrů dlouhé kanalizační stoky pod ulicí Řásnovka jsou poprvé na území České republiky použity plně čedičové trouby vejčitého tvaru. „Vejčitá stoka nabízí mnohem lepší hydraulické a statické vlastnosti oproti kruhovým a tlamovým stokám a použitý materiál zajišťuje dlouhodobou životnost,“ prohlásil Volf.

Vodovodní síť v Praze je dlouhá zhruba tři a půl tisíce kilometrů. Do postupné obnovy kanalizační sítě město každý rok investuje přes dvě miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pražské vodovody a kanalizace

Štítky kanalizace, Praha, Řásnovka, čedič, Česko, Pražské vodovody a kanalizace, Miroslav Volf, Středočeský kraj, Staré Město pražské

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kanalizace v pražské ulici Řásnovka bude jako první v Česku z odolného čediče  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.