Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Pražští hasiči pomohou explozemi zničenému Bejrútu. Odletí dnes odpoledne

V úterý došlo v bejrútském přístavu v Libanonu k mohutným výbuchům, které pocítilo celé město i jeho okolí. V přístavu explodovalo 2750 tun dusičnanu amonného, který je potřeb k výrobě výbušnin. Neštěstí si vyžádalo přes sto mrtvých a 4 tisíce zraněných. Bejrútu nabízejí pomoc pražští hasiči, kteří vyrazí přímo na místo.

37 příslušníků a 5 psovodů

Úterní mohutné exploze 2750 tun dusičnanu amonného proměnily bejrútský přístav a jeho široké okolí ve spáleniště. Česká republika nabídla Libanonu pomoc. Na vyslání se v těchto hodinách připravuje Medium USAR tým pražských hasičů. Hasiči odcestují dnes ve čtyři hodiny odpoledne. Na místo vyrazí 37 příslušníků a 5 psovodů.

V rámci záchranářské humanitární pomoci do zahraničí jsou připraveny speciální typy odřadů, které jsou vždy složeny tak, aby odpovídaly potřebám v místě mimořádné události. Členy odřadu jsou hlavně hasiči, ale i příslušníci kynologických brigád nebo policisté.

Nepřetržitá třídenní práce dvou skupin záchranářů

Do Bejrútu jsou připraveni zamířit členové vyhledávacího a záchranného odřadu do obydlených oblastí - USAR (z anglického Urban Search and Rescue). „Složení umožňuje nepřetržitou práci dvou skupin záchranářů nejméně 72 hodin v osmihodinových směnách,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

„USAR odřad k provádění vyhledávacích a záchranných prací v zahraničí je vytvořen u HZS hlavního města Prahy a HZS Moravskoslezského kraje,“ vysvětlil mluvčí a dodal, že jednotka opouští území České republiky do 6 až 10 hodin od akceptování naší nabídky postiženou stranou. „Včasné zahájení záchranných a vyhledávacích prací v postižené oblasti je pro splnění funkce odřadu prioritou,“ doplnil Kavka.

Ohodnoť článek

Foto Twitter @mhijazi, Twitter @BissanCampaigns

Štítky exploze, Bejrút, Libanon, Praha, Česko, Martin Kavka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pražští hasiči pomohou explozemi zničenému Bejrútu. Odletí dnes odpoledne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.