Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Exekuce i nepovedený rusko-čínský obchod. Vila za půl miliardy v pražské Bubenči je na prodej

Dům s podobnou cenovkou jen tak na českém trhu nenajdete. Půlmiliardová vila v ulici Na Zátorce v pražské Bubenči, která je vůbec nejdražší dům v nabídce českých realitek, je na trhu od začátku koronavirové krize. Luxusní vilu poblíž Ruského střediska vědy a kultury, velvyslanectví Kuvajtu, Saudské Arábie, Ázerbájdžánu, Ghany, Mexika a Ruska prodává Julia Romaněnková, manželka bývalého zástupce gigantu Lukoil. Ta je od června v exekuci.

Leitmotivem celé bubenečské vily je podle portálu Prazdnedomy.cz nekonečný přepych. Mramor, prvotřídní francouzský křišťál, podlahy v halách vykládané polodrahokamy, nechybí ametyst nebo růžový onyx. Nábytek a zařízení celého domu má na svědomí Clive Christian. Britský interiérový designér a především autor nejdražšího parfému světa.

Přestavěný dům dnes kombinuje kubismus s moderními technologiemi. Vila manželky ruského magnáta vyrostl na základech původně prvorepublikové vily v diplomatické části Bubenče. Stavba má pět pater. Tři nad zemí a dvě pod úrovní zahrady.

První patro vily zabírá jídelna, kuchyň a obývací pokoj s výhledem do zahrady. Ve dvou dalších patrech nad zemí je celkem pět ložnic, tři veliké šatny a čtyři luxusní koupelny. Pod střechou se skrývá ještě pracovna s vlastním kuchyňským koutem a vchodem na velkou terasu.

V podzemních patrech může vzniknout buď wellness, anebo další samostatný byt. Celou vilu řídí umělý mozek Smart house, vstup je na otisk prstu, dům hlídá nejpokročilejší zabezpečovací systém, v každé místnosti je 360stupňová kamera. Ovládací panely zdobí krystaly Swarovski.

Prvorepubliková vila musela ustoupit

Současná majitelka Julia Romaněnková vilu na pozemku koupila už před deseti lety. Tehdy na místě stál prvorepublikový dům malíře Karla Svolinského, který nechala zbourat a na jeho místě vystavět tuto vilu.

Podle zjištění MF Dnes se však ruská podnikatelka dostala do finančních problémů a její jediná česká firma Izba je od června v exekuci, když dluží téměř tři miliony korun.

„Na půlmiliardové vile v Bubenči však není žádné omezení vlastnictví, a exekuce se jí tak netýká, stejně jako bytu v centru Prahy ve Veleslavínově ulici, který Romaněnkové rovněž patří,“ píše MF Dnes.

Vila, které se přezdívá „malé Rusko“ se stala ústředním tématem českých médií už před pěti lety, kdy o její odkup projevila zájem čínská firma CEFC. Julii Romaněnkovou tehdy podle reportáže magazínu Reportér ve všem okolo prodeje zastupoval její manžel Dmitrij Romaněnko. Jeho letitým přítelem a menšinovým společníkem ve firmě Lukoil Aviation Czech byl Martin Nejedlý, kterého netřeba představovat.

Rusko-čínský obchod

Jak magazín zmapoval, převod peněz za vilu proběhl rychle. Pět dní po podpisu „memoranda“ mezi českou pobočkou CEFC reprezentovanou Jaroslavem Tvrdíkem a Dmitrijem Romaněnkem odešla na účet Romaněnkových „záloha“ ve výši padesát milionů korun.

A to je tak nějak vše. K dokončení prodeje vily a jejímu převodu nikdy nedošlo. Peníze zmizely a původně přátelský rusko-čínský obchod skončil u soudu.

Ohodnoť článek

Foto prazdnedomy.cz, Petr Zeman, Google Maps | Zdroj Forbes, Seznam Zprávy, magazín Reportér

Štítky Praha, CEFC, Julia Romaněnková, Lukoil, Nejedlý, vila, dům, Bubeneč, obchod, Rusko, koronavirová krize, Mexiko, Ázerbájdžán, Saúdská Arábie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exekuce i nepovedený rusko-čínský obchod. Vila za půl miliardy v pražské Bubenči je na prodej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.