Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

O prázdninách dochází u dětí častěji ke zraněním. Prevence je nedostatečná

Letní prázdniny jsou pro děti každoročně obdobím, ve kterém se stává nejvíce úrazů. Ve srovnání s vyspělými evropskými zeměmi, kde je rozvinutá úrazová prevence, má Česká republika více než dvojnásobnou dětskou úrazovost. Děti ke zranění přicházejí nejčastěji doma nebo v okolí domova a při sportovních aktivitách. K nejvážnějším zraněním dochází při dopravních nehodách.

Zlomeniny, vykloubení, ale i klíšťata

„O prázdninách roste počet ošetřených dětí v naší nemocnici. Většinou jde o úrazy při sportování, zejména jízdě na kole či na kolečkových bruslích, skákání na trampolíně, pádech při turistice či aktivitách na letních táborech,“ potvrzuje vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově Marie Marvanová.

Lékaři ošetřují u dětí v létě nejčastěji zlomeniny, vykloubení, zhmožděniny, říznutí či bodná zranění, občas si rodiče neumí poradit ani s klíštětem na nedostupném místě. „Velmi často jsou přitom úrazy způsobeny nedbalostí dospělých, kteří dítě nevybavili ochrannými pomůckami nebo pro dítě nevytvořili bezpečné prostředí,“ popisuje Marie Marvanová.

Zranění při sportu, ale i při lezení na stromy

Podle údajů Zdravotnické ročenky ČR vydané Ústavem zdravotnických informací a statistky ČR bylo v roce 2018 na chirurgických ambulancích v České republice ošetřeno celkem 1 923 428 úrazů, více než půl milionu z nich byly úrazy dětí. Zatímco na tisíc obyvatel celé populace připadalo 181 úrazů, na děti do 15 let 215 a na dorost (15–19 let) dokonce 457,5 úrazu.

Děti se mohou zranit při sportu, ale i při lezení na stromy nebo sekání dříví. Drobná zranění jako jsou škrábance nebo odřeniny stačí často jen opláchnout a vydezinfikovat, nezřídka ale děti potkají i těžší zranění. Ta nejzávažnější se stávají na silnicích, kde dochází k dopravním nehodám, ale také u vody, kde dochází ke zraněním páteře při skocích do vody nebo k tonutí. „Vždy, když děti někam odjíždějí, probírám s nimi možná rizika úrazu a jak se jim vyvarovat. A to i když jedou k babičce na prázdniny. Vždy jim pak přibalím i malou lékárničku. Babičce pak připomínám i takové věci, jako že by měly na kole nosit helmu,“ říká matka dvou teenagerů Jana Andělová.

V lékárničce, kterou by děti měly mít u sebe, by měla být dezinfekce s jódem, antibakteriální gel, léky proti průjmům, náplast, léky na teplotu, pastilky na bolest v krku, kapky proti kašli a kapky do očí. Zdravotníci doporučují přibalit také mastičku a léky na alergické reakce a nezapomenout ani na opalovací krém a lék proti nevolnosti v dopravních prostředcích.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Fab Everyday

Štítky děti, zranění, prevence, lékárnička, úraz, Česko, sport, Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., nemocnice Středočeského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O prázdninách dochází u dětí častěji ke zraněním. Prevence je nedostatečná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.