Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VIDEO: Jednu cihlu unesete. Kampaň sdružení Portus Praha pomůže handicapovaným

Koronavirus silně zasáhl nejen turistický ruch a gastronomii, ale také neziskové organizace, které ze dne na den přišly o většinu svých příjmů. Jednou z nich je sdružení Portus Praha, které pomáhá lidem s mentálním postižením. Nyní bojují o přežití. Dobročinná kampaň „Jednu cihlu unesete" jim má pomoci postavit se na nohy.

Sdružení Portus Praha mělo už delší dobu v plánu otevřít chráněné bistro PŘÍBĚH ve středočeské Davli. S příchodem korony to vypadalo, že z nápadu sejde. Nezisková organizace tehdy přišla o 80 procent svých příjmů, což bylo téměř likvidační. Nejhoršímu scénáři se nakonec podařilo zabránit, ale stále není vyhráno.

Iniciativa proto spustila kampaň, do které se zapojila i herečka Simona Stašová spolu s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěcený. Oba se stali patrony akce a vystupují ve videích na podporu sbírky „Jednu cihlu unesete“. Jejím prostřednictvím usilují o úplné zprovoznění, dostavbu, vybavení i provedení potřebných venkovních a terénních úprav chráněného bistra PŘÍBĚH.

Není cihla jako cihla

Nezisková organizace Portus Praha funguje od roku 1998. Sdružení se za dobu jeho fungování podařilo vybudovat dva objekty chráněného bydlení s celoročním provozem a sociálně-terapeutickou dílnu v obci Slapy. Také je realizátorem projektu sociálního podniku DOBROTY S PŘÍBĚHEM, kde našlo pracovní uplatnění pět osob se zdravotním postižením.

Portus Praha je přístavem pro lidi s mentálním postižením, kterým pomáhá, aby mohli důstojně bydlet, pracovat, rozvíjet se a svobodně žít spolu s ostatními život člověka. Organizace se již přes 20 let věnuje prodeji dobročinných cihel. Za menší obnos peněz si lidé mohou běžně koupit symbolickou cihlu a přispět tak na výstavbu chráněného bydlení a dílen. Letošní koronavirová krize ale tradiční, převážně pouliční prodej pozastavila. Drobní dárci se často ocitli bez příjmů a vidina vytvoření pracovních míst pro lidi s postižením se dostala do ohrožení.

Proto se pražská neziskovka rozhodla tentokrát oslovit spíše firmy a větší dárce a do oběhu pustit pouze 200 cihel, každou v hodnotě pěti tisíc korun. Jako poděkování pak pořadatelé sbírky připravili pro všechny příjemný večer, kde si dárci budou moci popovídat s patrony sbírky Simonou Stašovou a Jaroslavem Svěceným. Přispět je možné zde.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Portus Praha

Štítky Portus Praha, handicapovaní, chráněná dílna, sbírka, cihla, Praha, nezisková organizace, Simona Stašová, Jaroslav Svěcený, Davle, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jednu cihlu unesete. Kampaň sdružení Portus Praha pomůže handicapovaným  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.