Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Praze vzniknou nektarodárné biopásy. Mají pomoci vrátit hmyz do přírody

Na severovýchodním okraji Prahy vzniknou na polích nektarodárné biopásy pro hmyz. Zakládají je entomologové z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze společně se zemědělci. Na území hlavního města by mělo vzniknout 60 hektarů biopásů několika druhů, které mají pomoci navrátit hmyz do přírody. Projekt by měl zároveň poskytnout informace o tom, jak vytvořené biopásy podporují rozmanitost bezobratlých a jak mohou být prospěšní v zemědělství.

„Úbytek včel a dalších opylovačů v naší krajině sledujeme dlouhodobě. Zásadní pomocí pro ně by bylo udržet přítomnost kvetoucích rostlin v biopásech po celé léto,“ uvedl vedoucí týmu ekologie hmyzu Michal Knapp z fakulty životního prostředí. Podle koordinátora projektu entomologa Martina Štrobla mohou mít bezobratlí pozitivní vliv na zemědělské výnosy. „Je to například opylování, predace škůdců a semínek plevelů, či dekompozice organické hmoty v půdě," uvedl Martin Štrobl.

Letos by chtěli entomologové zmapovat stav před vysetím biopásů. „V dalším roce budeme sběr dat opakovat a doufejme, že i sledovat, jak nám bezobratlých na polích díky biopásům přibude a poskytnou zemědělcům v rostoucí míře i své služby," dodal Knapp. Projektu má pomoci i grant, který tvůrci od hlavního města dostali. Podle Knappa však bude zapotřebí dalších peněz, aby se projekt udržel i v následujících letech, kdy se dá očekávat nejsilnější pozitivní efekt projektu.

Podle technika projektu Miroslava Seidla reagovali obyvatelé přilehlých oblastí na aktivity nejprve s nedůvěrou. Zpráva o tom, že se však na polích nebude nic stavět a vzniknou biopásy, prý obyvatele potěšila.

Biopásy budou vysety na polích obhospodařovaných firmou VIN AGRO s.r.o. „Jsme velmi rádi, že tato iniciativa přichází i od samotných zemědělců, navíc spojená s aplikovaným výzkumem," dodal specialista krajinné zeleně z pražského magistrátu Milič Solský.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zemědělství, nektar, hmyz, Praha, projekt, Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity, příroda, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze vzniknou nektarodárné biopásy. Mají pomoci vrátit hmyz do přírody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.