Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ukliďme Stromovku 2020. Vysbíralo se téměř 1500 litrů odpadu

Jak ulevit přírodě? Sběr odpadků je jedním z efektivních způsobů. Tým Reformátorů a Studia Divize, letenského papírnictví a knihařské dílny pro veřejnost, proto uspořádal na konci června letní úklid Stromovky. Účastníci dobrovolnické akce během dopoledne vysbírali ve známém parku necelých 1500 litrů smetí.

Studio Divize je volné seskupení grafických designérů pod vedením Sáry Bergmannové a Tomáše Brychty. Místně i personálně je propojeno s papírenskou a knihvazačskou značkou Reformát.

V sobotu 27. června 2020 se za necelé tři hodiny podařilo nasbírat do 55 litrových pytlů celkem asi 1 485 litrů odpadu. Pro představu plastový kontejner na ulici má objem 1 100 litrů. K sběru dobrovolníci použili pytle z tyveku, což je pevný, lehký a omyvatelný materiál. Jeho výhoda spočívá především v šetrnosti k životnímu prostředí.

Projekt Reformát je papírnictví z druhé ruky a knihařská dílna pro veřejnost. Věnuje se přímé recyklaci, tedy zpracováváním odpadového materiálu, především papíru. Vyrábí z něj funkční a praktické produkty, jako jsou bloky, zápisníky, kuchařky, herbáře a mnohé další. Tvorba Reformátu je zaměřená na udržitelný rozvoj, práci s druhotnými materiály, knihařské řemeslo a grafický design. Součástí pražského kamenného obchodu je i sdílená knihařská dílna pro veřejnost. 

Cílem akce bylo nejen uklidit v blízkém okolí knihařské dílny, ale také vytvořit příležitost k setkání, seznámit účastníky s programem Reformátu a přispět k celospolečenské debatě na téma ochrany životního prostředí.

„Dávat přednost bruselu po prarodičích před novým skandi, komunitnímu swapu před výprodejem řetězců, víkendu v brdských lesích před eurovíkendem v Barceloně či návštěvě výstavy před sdílením na sociálních sítích, to je životní styl a životní tempo. Reformát, který při své výrobě, ale také pořádání kurzů a workshopů, upcykluje sběrový papír, ne náhodou sídlí v Praze 7, kde bují další komunitní, slow a zelené iniciativy, jakými jsou mimo jiné akce Máme otevřeno, festivaly Akvapark, Zero Waste, bleší trh Heřmaňák, obchod s látkami Textile Mountain či komunitní zahrada Prazelenina,“ přiblížila ideje knihařské dílny Anna Freund Lima z týmu Reformát.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 7

Štítky sběr odpadu, Stromovka, Praha 7, úklid, odpad, dílna, materiál, Praha, Barcelona, Lima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukliďme Stromovku 2020. Vysbíralo se téměř 1500 litrů odpadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.