Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na pozemcích nádraží Florenc mohou vyrůst nové budovy. Mají být až devítipatrové

Na pozemcích pražského autobusového nádraží Florenc by mohly v budoucnu vyrůst nové budovy. Výbor územního rozvoje magistrátu dnes totiž doporučil ke schválení podnět na změnu územního plánu podaný firmou ČSAD Praha, která nádraží a okolní pozemky vlastní. Zároveň výbor souhlasil i se zástavbou sousedního pozemku, který vlastní skupina Penta. Změny územního plánu mají několik úrovní schvalování, na jejichž konci musí být ještě souhlas zastupitelstva.

Tunelové železniční spojení z Vršovic do Karlína

Součástí obou změn byl závazek, aby obě společnosti při plánování budoucí zástavby spolupracovaly s magistrátem a městskými částmi Praha 1 a Praha 8. V případě Penty se jedná o druhou fázi stavby nové čtvrti kolem Masarykova nádraží. Pozemky mezi Florencí a Masarykovým nádražím se v minulosti Penta snažila od ČSAD odkoupit, ale bezúspěšně.

První část projektu Penty se nachází v okolí Masarykova nádraží. Firma má zatím nepravomocné územní rozhodnutí na stavbu dvou bloků budov na brownfieldu kolem ulice Na Florenci. Navazující druhá etapa by měla zasahovat právě k autobusovému nádraží.

Výbor územního rozvoje dnes rovněž doporučil, aby při dalším projednávání změn územního plánu město vyžadovalo zhodnocení dopravy, kudy vede magistrála a v budoucnu by tudy mělo vést takzvané Nové spojení II, tedy tunelové železniční spojení z Vršovic do Karlína.

Kritika zástavby kolem Masarykova nádraží

Kvůli zástavbě kolem Masarykova nádraží se v poslední době objevily spory. Kritizuje ji opozice v Praze 1. Ta požadovala, aby se magistrát proti územnímu rozhodnutí ke stavbě odvolal, což se však podle dostupných informací nestalo. Plánovanou zástavbu kritizoval také Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS), Národní památkový ústav a Klub za Starou Prahu.

Pražský magistrát se s Pentou dohodl, že v druhé části projektu, který je plánován právě směrem na Florenc, bude minimálně 40 procent bytů. Jedná se o reakci na kritiku, že stavba čistě kancelářských budov bude znamenat vytvoření "města duchů". Podobné vyznění má i dnešní doporučení magistrátního výboru.

Budovy mají být až devítipatrové

Nové stavby mají podle plánů Penty pokrýt nevyužitou oblast kolem Masarykova nádraží a pokračovat na druhé straně magistrály směrem k Florenci. Budovy mají být až devítipatrové, ta nejvýraznější podle návrhu architektky Zahy Hadidové má fasádou připomínat koleje, které symbolicky skončí přechodem ve strukturu připomínající zlatou věž.

Investor slibuje také náměstí, parky a další zeleň a lepší propojení Prahy 1 s Florencí a Karlínem. Celkem má projekt podle informací investora zahrnovat až 100 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch, obchodů, restaurací a kaváren.

Autoři | Foto GALAXY 2018 A7 / CC0

Štítky stavby, budovy, nádraží, Florenc, Praha, pozemek, Penta, územní plán, Praha Masarykovo nádraží, magistrát, Karlín, Vršovice, ČSAD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pozemcích nádraží Florenc mohou vyrůst nové budovy. Mají být až devítipatrové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.