Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Praze vznikne banka s nábytkem. Pomůže lidem, kteří na vybavení nemají peníze

Praha zřídí na Libuši prostřednictvím své organizace Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) takzvanou nábytkovou banku. Do ní budou moci obyvatelé dát nepotřebný, ale funkční nábytek a spotřebiče, kterých se chtějí zbavit. CSSP je pak bude poskytovat lidem, kteří si nemohou dovolit koupit vlastní. Vstupní náklady na zřízení nábytkové banky budou asi 2,85 milionu korun a bude mít čtyři zaměstnance. Vzniknout by měla letos na podzim. Založení banky schválili pražští zastupitelé.

„Základní funkcí nábytkové banky je zprostředkovat nábytek a další potřebné bytového vybavení lidem žijícím v nouzi, kteří nemají potřebné bytové vybavení, finanční prostředky na jeho pořízení a ve své situaci jsou v sociální tísni," píše se v dokumentu schváleném zastupiteli.

Fungování je postaveno na přijatých darech od občanů a firem. Nábytek a spotřebiče musí být ještě dále využitelné a funkční, nebo případně vyžadují pouze drobné opravy. Dary budou uskladněny v centrálním skladu v Libuši, odkud pak budou odvezeny žadatelům. CSSP bude při výběru příjemců darů spolupracovat s organizacemi poskytujícími sociální služby nebo s radnicemi.

Banka bude mít čtyři zaměstnance - vedoucího, jednoho technika a dva řidiče. Mzdové náklady překročí dva miliony korun. Provozní náklady jsou propočítány na 480 tisíc korun ročně. Největší částku z toho budou stát energie. Dále bude CSSP platit za materiál na opravy, úklid nebo pohonné hmoty. Zmíněné vstupní náklady zahrnují například regálový systém, nářadí a nástroje na opravy nebo počítače a kancelářský nábytek.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky nábytek, banka, sociální, Praha, Centrum sociálních služeb Praha, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze vznikne banka s nábytkem. Pomůže lidem, kteří na vybavení nemají peníze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.