Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

FOTO: Měsíc v kleci. Aktivisté protestují před Sněmovnou proti klecovému chovu slepic

Dvanáct hodin bez možnosti většího pohybu, namačkaní v kleci společně s devatenácti sochami slepic v nadživotní velikosti. K tomu se dobrovolně přihlásily zhruba tři stovky dobrovolníků, kteří se po dobu jednoho měsíce budou střídat zavření v kleci před Poslaneckou sněmovnou na Malostranském náměstí v Praze. Tichým protestem chtějí přesvědčit poslance, aby zvedli ruku pro zákaz klecových chovů slepic, o kterém by se mělo hlasovat v nejbližších týdnech.

Akce pojmenovaná Měsíc v kleci není žádnou novinkou. Dobrovolníci podobným způsobem protestovali už v roce 2017. Zatímco před třemi lety chtěli upozornit na kožešinové farmy, dnes zahájili měsíční protest proti klecovému chovu slepic.

„Neexistuje žádný důvod, proč bychom měli slepice i nadále držet narvané v drátěných klecích, když existují zavedené vhodnější alternativy. V kleci se slepice neproběhnou, neprotáhnou si křídla, nemůžou hrabat ani se čistit popelením a od mříží mají odrané peří až na kůži. Tento krutý byznys musí skončit. V Rakousku a Německu už si to politici uvědomili a klecové chovy zakázali. Věřím, že ani naši poslanci nakonec nebudou vůči utrpení zvířat lhostejní,“ uvádí předseda spolku Obránci zvířat (OBRAZ) Marek Voršilka.

Češi klecový chov nechtějí

S klecovým chovem slepic nesouhlasí už více než tři čtvrtiny Čechů. Jak ukazuje nejnovější průzkum, naprostá většina by přitom upřednostnila česká vejce z alternativních chovů před klecovými vejci z Polska, a to i v případě, že by ta česká byla dražší.

Úplným zákazem klecových chovů slepic se budou zabývat i v Poslanecké sněmovně, o osudu českých slepic v drátěných klecích by tak mělo být brzy jasno.

Tři čtvrtiny Čechů podporují zákaz klecového chovu slepic. Případná vyšší cena jim nevadí

S klecovým chovem slepic nesouhlasí už více než tři čtvrtiny Čechů. Jak ukazuje nejnovější průzkum, naprostá většina by přitom upřednostnila česká vejce z alternativních chovů před klecovými vejci z Polska, a to i v případě, že by ta česká byla...

Podle průzkumu společnosti PPM Factum považuje 9 z 10 Čechů ochranu zvířat za důležitou hodnotu, která si zaslouží pozornost ze strany politiků. Více než dvěma třetinám obyvatel zároveň dává smysl, aby Česká republika chránila zvířata přísněji, než to vyžaduje Evropská unie. Pro zákaz klecového chovu slepic v Česku se pak v průzkumu vyjádřilo dokonce 78 procent dotázaných

Klus: Do všech stran to klovu, konec klecovému chovu

Kromě klece bude na Malostranském náměstí k vidění i tzv. výstava výmluv, kde budou vyvráceny nejčastější námitky proti zákazu klecí. “Od politiků jsme zatím slyšeli tolik výmluv, že už to vydá na celou výstavu. Teď je ale čas s výmluvami přestat a jasně si říci - klecové chovy do moderní společnosti prostě nepatří. A když se jich dokázali zbavit Rakušané a Němci, dokážeme to i my,” říká předseda spolku OBRAZ.

Účast na Měsíci v kleci už přislíbily také některé celebrity. V dalších dnech se do klece nechají zavřít herečka Jenovéfa Boková nebo zpěváci Ben Cristovao a Tomáš Klus.

„Jak můžeme snášet slepice v klecích!? Chceme-li, aby nesly, nemůžeme hledět jen na to, co to nese nám. Takové chování v chovech je nelidské a člověk takto smýšlející sám patří do klece. Proto se tam taky nechám zavřít. Kurnik šopa. Do všech stran to klovu, konec klecovému chovu!” uvádí Tomáš Klus důvody, proč se nechá zavřít do klece.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OBRAZ

Štítky Praha, OBRAZ, slepice, chov, klec, sněmovna, Poslanecká sněmovna ČR, Tomáš Klus, Měsíc, průzkum, Česko, Evropská unie, Ben Cristovao, Jenovéfa Boková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Měsíc v kleci. Aktivisté protestují před Sněmovnou proti klecovému chovu slepic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.