Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Milion chvilek podá žalobu kvůli omezení počtu účastníků na demonstracích

Milion chvilek hodlá podat správní žalobu kvůli omezení počtu účastníků na hromadných akcích. Spolek má v plánu v úterý opět demonstrovat. Účast oznámilo zhruba pět tisíc lidí. Vládní opatření proti šíření koronaviru však dovolují pouze akce s počtem účastníků do 300 a od 8. června akce do 500 účastníků.

„Podle výkladu oslovených ústavních právníků je však takové omezení shromažďovacího práva protiústavní. Proto jsme se rozhodli bránit se demokratickými prostředky a podat správní žalobu, aby o této věci rozhodl soud,“ sdělil Milion chvilek na twitteru.

Dnes spolek zveřejní, jak bude protest vypadat.

Před necelým měsícem ministerstvo zdravotnictví zakázalo kvůli koronaviru akce s počtem účastníků nad 300. Vnitro potvrdilo, že zákaz platí i pro demonstrace. „V současné době skutečně platí omezení všech hromadných akcí s počtem 300 osob a toto omezení se vztahuje také na shromáždění podle zákona o právu shromažďovacím,“ řekl serveru Seznam Zprávy Adam Rözler z tiskového odboru ministerstva vnitra. Podle plánu rozvolňování budou od 8. června povoleny akce do 500 účastníků.

„Pokud je možné, aby se tisíce lidí shromažďovaly v hobbymarketech, na Hradě či v zoo, nerozumíme, proč není možné sejít se za dodržení rozestupů a roušek na Staromáku. Je to snad proto, že chceme upozornit na to, jak si Andrej Babiš krok za krokem privatizuje naši zemi?“ píše ve svém prohlášení spolek.

Ohodnoť článek

Foto Michal Orsava

Štítky Praha, demonstrace, žaloba, Milion Chvilek, Twitter, Andrej Babiš, Seznam Zprávy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milion chvilek podá žalobu kvůli omezení počtu účastníků na demonstracích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.