Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Pražské nemocnice daly miliony na odměny zdravotníků. Nejvíce zaplatila nemocnice na Vinohradech

Pražské nemocnice daly na odměny lékařů, sester a dalších zdravotníků pečujících o nakažené covidem-19 většinou v březnu a dubnu mezi 10 a 36 miliony korun. Někde ale zaměstnancům odložili pravidelné roční odměny nebo je snížili těm, kteří přímo s nakaženými nepracovali. Uvedli to mluvčí jednotlivých nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo svým přímo řízeným nemocnicím odměnit zdravotníky už v polovině dubna. Na odměrovém místě měli dostat 1500 korun za hodinu, ostatní mezi 100 a 500 korunami za hodinu.

Odbory žádají, ale peníze navíc dostal za dobu pandemie nemoci covid-19 každý zaměstnanec, protože všichni přispěli ke zvládnutí krize, což ministr Adam Vojtěch (za ANO) odmítl. Resort připravuje kompenzační vyhlášku, která pošle od pojišťoven do zdravotnictví více peněz. Na odměny ve všech zařízeních, kde se starali o nakažené, bude vyčleněno asi pět miliard korun.

V Motole se výše odměn lišila

Ve Fakultní nemocnici v Motole se výše odměn lišila podle pracoviště a charakteru poskytované péče. U pacientů s těžším průběhem nemoci na jednotkách intenzivní péče šlo 500 korun za hodinu, u lehčích pacientů 416 korun za hodinu ve dvanáctihodinové směně a 375 korun za hodinu v osmihodinové. Zdravotníci, kteří pečovali o pacienty s covidem-19 nárazově, jako příklad fyzioterapeuti nebo laboranti na rentgenu, dostali za každou započatou hodinu 500 korun. Odměny byly podle mluvčí Pavlíny Dankové od března do května několika vyplaceny stovkám zaměstnanců.

„Plánované odměny za rok 2019, takzvané roční bonusy budou vzhledem k mimořádné pandemické situaci zaměstnancům FN Motol vyplaceny pravděpodobně v druhé polovině tohoto roku. Jejich výše se bude odvíjet od toho, co nemocnici umožní připravovaná kompenzační vyhláška," uvedla Danková.

V Thomayerově nemocnici 14,5 milionu

V Thomayerově nemocnici v Praze dali na odměny v březnu a dubnu celkem 14,5 milionu korun. Podle mluvčího nemocnice Petra Sulka šlo o 500 korun za hodinu u pacientů, kteří potřebovali plicní ventilaci, a 300 korun za hodinu u ostatních nakažených. „V průměru činila odměna u lékařů 309 korun na hodinu a u nelékařských zdravotnických pracovníků to bylo 334 korun za hodinu," uvedl. V nemocnici bylo v době vrcholící pandemie nakaženo kolem 30 pacientů na jedné části léčebny dlouhodobě nemocných a šest zdravotních sester.

Na Homolce téměř 8 milionů

Podle mluvčí Jitky Mravinacové vyplatila Nemocnice Na Homolce na odměnách v březnu a dubnu bez odvodů sociálního a zdravotního pojištění 7,7 milionu korun. „Průměrná hodinová odměna lékařů dosáhla 437 korun a průměrná hodinová odměna nelékařských pracovníků 449 korun," sdělila. Média informovala o tom, že nemocnice v dubnu snížila objem peněz na odměny ostatních zdravotníků, kteří se nestarali o nakažené. Vedení nemocnice to zdůvodňovalo omezením provozu na ostatních odděleních.

Královské Vinohrady zaplatily 36 milionů

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vyplatila za hodinu práce v odběrovém stanu 1500 korun a na rizikových pracovištích 100 a 200 korun podle míry rizika. Podle mluvčí Terezy Romanové tak v březnu a dubnu na odměnách vydala 36 milionů korun a dalších 11 milionů očekává v květnu.

Fakultní a Na Bulovce

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN), kde se léčil například první pacient s experimentálním americkým lékem remdesivir, vyplatila podle mluvčí Marie Heřmánkové na odměnách od začátku pandemie dosud přes 10 milionů korun. Nemocnice Na Bulovce v březnu 5,1 milionu korun a v dubnu 31,1 milionu korun, uvedla mluvčí Simona Krautová. Bulovka a VFN průměrné hodinové sazby odměn nesdělily.

Autoři | Foto Kacir / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)

Štítky nemocnice, mzdy, odměny, Praha, zdravotnický pracovník, Vinohrady, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnice v Motole, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Nemocnice Na Bulovce, Pavlína Danková, Adam Vojtěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské nemocnice daly miliony na odměny zdravotníků. Nejvíce zaplatila nemocnice na Vinohradech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.