Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha dokončila výstavbu rybníka mezi městskými částmi Běchovice a Dubeč

Právě dokončeným obnovením Lítožnického rybníka získalo hlavní město jedenáct hektarů nové vodní plochy. Součástí úpravy vodních ploch bylo i zmeandrování Říčanského potoka pod hrází, které přispěje k zadržení vody v místní krajině.

„Zatímco vláda je překvapená, že sucho je možná větší hrozba pro obyvatele než koronavirus, a ministerstva životního prostředí a zemědělství se předhánějí, kdo přijde rychleji s programem boje proti suchu, my v Praze otevíráme již hotové projekty, které pomohou zadržovat vodu v krajině a mají reálný dopad na pražské klima,“ uvedl náměstek primátora Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Nový Lítožnický rybník vznikl na místě tří menších rybníků, které byly pozůstatkem vypuštění historického Lítožnického rybníka v 1. polovině 19. století. Celé území se muselo odbahnit a zároveň odstranit zbytky staré hráze.

 „Na hlavní hrázi je bezpečnostní přeliv a u výpustního objektu rybníka jsme zřídili loviště, kádiště a schodiště do vody tak, aby rybník mohli využívat i rybáři,“ dodal ředitel Lesů hlavního města Prahy Ondřej Palička.

Na nový Lítožnický rybník přímo navazuje zmeandrované koryto Říčanky. „V rámci opatření proti suchu bylo její koryto prodlouženo o 300 metrů a objem zadržené vody se téměř ztrojnásobil z 340 metrů krychlových na 890 metrů krychlových,“ upřesnil náměstek Hlubuček.

Celkové náklady na stavbu Lítožnického rybníka dosáhly 45 milionů korun. Nový rybník je součástí strategie města v péči o vodu v metropoli a její zadržení v pražské krajině. Praha celkově spravuje 308 kilometrů vodních toků a 116 vodních nádrží.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky Praha, Říčanka, Běhovice, Dubeč, Lítožnický rybník, rybník, Běchovice, Petr Hlubuček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha dokončila výstavbu rybníka mezi městskými částmi Běchovice a Dubeč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.