Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ďábli medvědovití i průchozí výběh klokanů. Pražská zoo otevře Darwinův kráter

V sobotu 30. května po půl desáté otevře Zoo Praha expozici tasmánské a australské fauny s názvem Darwinův kráter. Expozice představí přes dvacet druhů australských zvířat. Nejvýznamnější ze všech obyvatel Darwinova kráteru jsou ďábli medvědovití, kteří jsou známí také jako tasmánští čerti.

Ďábli, klokani, ježury i hadi a plazi

Název expozice i pojetí její hlavní části je odvozeno od impaktního Darwinova kráteru, který se nachází na Tasmánii. Ďábli jsou největší draví vačnatci a patří k ohroženým druhům. Pražská zoo je teprve druhá v Evropě, která je získala přímo z Tasmánie. V rámci expozice budou moci návštěvníci zavítat také do průchozího výběhu klokanů.

„Expoziční celek Darwinův kráter představuje jedinečné obyvatele Austrálie a především Tasmánie, v čele s ďábly medvědovitými. Vedle nich zde našly domov také tři z pěti tasmánských druhů klokanů, vejcorodé ježury, dva zajímavé druhy australských hadů a více než desítka ptačích druhů,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Končí nepříjemné období, kdy byla zoo uzavřená

Pražská zoo byla už v roce 2016 vzhledem ke své vynikající chovatelské úrovni vybrána jako jedna z institucí, které by se měly podílet na záchranném programu ohrožených ďáblů medvědovitých. Pro jejich expozici byla vybrána lokalita mezi tehdy rozestavěným Rákosovým pavilonem, Ostrovem lemurů a Rezervací Bororo. Protože vybrané území je poměrně rozlehlé, rozhodlo se vedení zoologické zahrady, že zde najdou domov i další druhy.

Radost z otevření nového pavilonu pro australská a zejména tasmánská zvířata vyjádřil i náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlubuček. „Věřím, že tak končí nepříjemné období, kdy musela zoologická zahrada zůstat pro veřejnost uzavřená, což s sebou neslo řadu komplikací. Asi nejvážnější pro chod zoologické zahrady byl výpadek příjmů ze vstupného, který činí asi 50 milionů korun. Ačkoliv výpadkem příjmů, přibližně ve výši 12 miliard, bude zasažena i samotná Praha, je nám jasné, že v rozpočtu hlavního města budeme muset najít dostatek prostředků na to, abychom zoologické zahradě výpadek příjmů dofinancovali,“ uvedl Petr Hlubuček (STAN).

Ohodnoť článek

Foto Miroslav Bobek, Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky ďábel, klokan, Darwinův kráter, ZOO Praha, zoologická zahrada, Tasmánie, Petr Hlubuček, Miroslav Bobek, Starostové a nezávislí, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ďábli medvědovití i průchozí výběh klokanů. Pražská zoo otevře Darwinův kráter  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.