Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejprve koronavirus, poté zloděj. Kavárna AdAstra zaměstnávající handicapované bojuje o přežití

Téměř 400 tisíc korun na pomoc kavárně AdAstra zaměstnávající lidi s handicapem se podařilo během krátké doby vybrat v internetové sbírce. Kavárnu během krátké doby potkalo hned několik nepříjemných událostí, které ohrozily její chod. Díky obrovské vlně solidarity se daří udržet podnik v provozu.

Na co se vybírá?
Peníze ze sbírky budou použity na výplatu směn pracovníků v kavárně, dále na kompenzaci ztrát, kvůli uzavření kavárny a vykradení.

„Ke konci ledna jsme byli nuceni kavárnu na dva měsíce zavřít, což dost přitížilo už tak špatné finanční situaci, ve které se kavárna nachází. Když jsme dostali příležitost kavárnu znovu otevřít přes takzvané „okénko”, život kavárně do cesty nadělil další překážku a to v takové podobě, ve které bychom to nikdy nečekali. Kavárnu kompletně vykradli. Neexistují slova na to, abychom vyjádřili, jakou bolest a stud cítíme,“ říká provozní Markéta Šulcová.

Kavárna se proto rozhodla vypsat sbírku, která se setkala s obrovským zájmem veřejnosti. Během čtyřiadvaceti hodin přispělo na provoz kavárny zhruba 700 lidí částkou blížící se 400 tisícům korun.

„Kavárna se teď nachází v tíživé situaci a zoufale potřebuje pomoc, ať už finanční nebo v podobě osobní návštěvy u nás v Podskalské,“ dodává provozní.

Přispět může každý skrze Donio.cz, kde jsou uvedeny všechny podstatné informace týkající se sbírky.

AdAstra je kavárna, která od roku 2015 sídlí v Praze na Novém Městě. Zaměstnanci jsou lidé s handicapem, kteří se díky této práci integrují do společnosti. Kvůli postižení nejsou pracovníci schopni pracovat delší směny. Ti nejzdatnější odpracují maximálně pět hodin. Někteří pracovníci vyžadují osobní asistenty, což je jak pracovně, tak finančně velmi náročné. 

„Navíc kavárna musela být kvůli vládním opatřením na dlouhou dobu zavřená, a když dostala příležitost znovu otevřít, tak byla nemilosrdně vykradena. Pokud se finanční situace nezlepší, budeme nuceni kavárnu zavřít a pracovníkům dát výpověď,“ uzavřela Šulcová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AdAstra

Štítky Praha, kavárna, Adastra, zloděj, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejprve koronavirus, poté zloděj. Kavárna AdAstra zaměstnávající handicapované bojuje o přežití  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.