Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Z výduchu u Stromovky se stalo umělecké dílo. Dokončeno bude v květnu

V umělecké dílo se proměnil výduch pražského tunelu Blanka u Stromovky. Právě na toto místo umístil své umělecké dílo Federico Díaz, česko-argentinský umělec. Na betonový tubus Díaz instaloval 176 opracovaných dílů, které vytvořil pomocí speciálního robota.

Betonový výduch tunelu Blanka Federico Díaz obložil 176 umělecky opracovanými díly o rozměrech 130 na 235 centimetrů. K vytvoření dílů, z nichž každý je unikátní, použil umělec robotické rameno firmy ABB. „S roboty pracuji od roku 2008, ale pro reliéf na výdechu jsme vyvinuli novou techniku, která umožnila dílo tak velkého rozsahu," uvedl Federico Díaz.

Federico Díaz je česko-argentinský umělec, který vystavoval mimo jiné v Londýně, Tokiu nebo Florencii.

Hlavní město předalo staveniště Díazovi loni v srpnu a práce budou kompletně hotové koncem letošního května, kdy bude dobarven reliéf, což za umělecké studio a firmu uvedl Radek Stavěl. Úprava bude stát zhruba 30 milionů korun. Součástí projektu je obnova okolí zmíněného výduchu tunelu. V místě vznikla rekreační zóna s cvičebními prvky a lavičkami pro veřejnost.

Podoba výduchu se řešila dlouhodobě. V roce 2006, kdy začala stavba Blanky, byla Prahou 7 ustanovena pracovní skupina, která se jím zabývala. V soutěži zvítězil Díaz. Výtvarnou úpravu ale nakonec schválilo až minulé vedení magistrátu.

„Když jsme s přáteli žijícími blízko betonového výdechu viděli, že povrch obřího válce, který dosahuje výšky říms okolních domů, je bez jakéhokoli výtvarného ztvárnění, snažili jsme se přesvědčit investora tunelu o potřebě změny. Bylo nám totiž jasné, že válec bude nakonec pokrytý nahodilými výtvory sprejerů. Doporučili nám tehdy založit občanské sdružení a vypsat soutěž na výtvarné řešení, což se stalo. Federicův vítězný návrh byl ale s mnohaletým odstupem realizován až teď, naštěstí včetně úpravy okolí výdechu,“ uvedl pro iDnes.cz historik architektury Zdeněk Lukeš.

Mezi dalšími technickými stavbami, které se v Praze v minulosti dočkaly výtvarného zpracování, jsou například rozvodny elektrického proudu na Jižním Městě. Před několika lety je ozdobily velké graffiti s různými motivy. Vyzdoben graffiti obrazy je také podjezd pro tramvaje na Těšnově.

Ohodnoť článek

Foto BoysPlayNice

Štítky umění, výduch, tunel, Blanka, Stromovka, Praha, umělecké dílo, Federico Díaz, Tunelový komplex Blanka, ABB, Londýn, Zdeněk Lukeš, Tokio, Florencie, robot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Z výduchu u Stromovky se stalo umělecké dílo. Dokončeno bude v květnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.