Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pavel Novotný nechal v Řeporyjích instalovat pamětní desku připomínající vlasovce

Pražská městská část Řeporyje ve čtvrtek odhalila pamětní desku připomínající padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády, takzvané vlasovce. Vedle desky stojí umělecké dílo od sponzora, který si nepřeje být jmenován.

„Ani o milimetr jsem neuhnul. Všechno, co má být vztyčeno, vztyčeno bude,“ řekl Seznam Zprávám Pavel Novotný, který ve čtvrtek na řeporyjském náměstí asistoval při instalaci pamětní desky, která podle starosty stála 153 tisíc z městského rozpočtu.

Pamětní desku doplní ještě jedna instalace od umělce, který si nepřál být jmenován a chce zůstat v anonymitě. „Chci, aby tady 5. května byly všechny pomníky v pořádku, byly u nich věnce a všechno bylo, jak má být,“ dodal Seznam Zprávám Novotný.

Rozhodnutí městské části Praha-Řeporyje zbudovat vzpomínkové místo na padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády, takzvané vlasovce, vyvolal podle ruského velvyslanectví hluboké rozhořčení.

Řeporyje budou mít vzpomínkové místo na vlasovce. V úterý o tom rozhodlo zastupitelstvo

Potvrzeno, schváleno. Pražské Řeporyje nechají postavit vzpomínkové místo na padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády, pro které se vžilo pojmenování vlasovci. Záměr, který především v Rusku vzbudil velké emoce, na úterním jednání jednomyslně...

Takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády (ROA). S Němci pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům, na konci války ale pomohli osvobodit Prahu. Zemřelo jich při tom zhruba 300. O jejich přispění k osvobození hlavního města se za minulého režimu mlčelo. Rusko jejich zásluhy neuznává. Velitel Andrej Vlasov byl po skončení války Sověty popraven.

Ambasáda už koncem loňského roku zopakovala, že vlasovci byli komplici nacistů. Podle ní je cynické odhalit pomník při příležitosti 75. výročí konce druhé světové války. Od Česka očekává plnění mezinárodních závazků. Městská část pomník vytvořila s ohledem na to, že vlasovci v závěrečné fázi války pomohli osvobodit Prahu od nacistů.

Velvyslanectví na facebooku napsalo, že řeporyjské rozhodnutí nemůže vyvolávat nic jiného než pocit hlubokého rozhořčení. „Zvláštní cynismus toho, co se pravě odehrává, spočívá v tom, že pomník vlasovcům, kteří v různých obdobích byli součástí útvarů Wehrmachtu a SS, místní samospráva plánuje postavit u příležitosti 75. výročí ukončení druhé světové války. Vyvolává rozpaky, že takové iniciativy nachází podporu v zemi, jež zažila hrůzy Lidic a Ležáků, kde páchali zvěrstva zločinci, kteří nosili stejnou vojenskou uniformu,“ uvedla ambasáda.

„Mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku zločiny kompliců nacistů, takových jako byli i vlasovci, jsou kvalifikovány jako zločiny, které nemají promlčecí lhůtu. Očekáváme od české strany plnění mezinárodních závazků, a to podle Charty OSN a Úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti,“ doplnil ruský zastupitelský úřad koncem loňského roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Novotný

Štítky Praha, Řeporyje, Pavel Novotný, vlasovci, pamětní deska, pomník, Ruská osvobozenecká armáda, městská část, válka, druhá světová válka, Schutzstaffel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Hajič

Důstojná připomínka událostí, které se opravdu staly. Říkal to i můj děda, který se Pravžského povstání aktivně zúčastnil. Pamatuji se, jak to mého otce, komunistu, vytáčelo.

Pátek, 1. května 2020, 18:53Odpovědět

Pavel Novotný nechal v Řeporyjích instalovat pamětní desku připomínající vlasovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.