Vánoce lákají k hojnému hodování, ale přebytky jídla nemusí končit v koši. Odborníci z projektu Nesnězeno radí, jak svátky prožít bez plýtvání, a přitom si pochutnat. Pomoct může plánování porcí, nákupní seznam i kreativní využití zbytků.
K vánočnímu období patří dobré jídlo. Cukroví, chlebíčků nebo bramborového salátu je ale mnohdy až zbytečně moc. Jak ale postupovat, aby Vánoce nebyly svátky konzumu a plýtvání? Na to se zaměřili brněnští odborníci z projektu Nesnězeno. Mezi domácnostmi provedli předvánoční průzkum, který se zaměřil na plýtvání jídlem.
Zjistili, že vyhazování přebytků jídla s lehkým srdcem do koše Češi příliš nepraktikují. Rodiny plýtvat nechtějí a jídlo o svátcích nevyhazuje polovina z nich. Tři čtvrtiny lidí dojídají přebytky v následujících dnech, 12 procent využívá mrazák a téměř 8 procent podělí své blízké. „Je fajn vidět, že i o Vánocích, které jsou považovány za svátek konzumu a dopřávání si, se spousta lidí snaží jídlem neplýtvat, “ uvedl Jakub Henni z platformy Nesnězeno, která bojuje proti plýtvání potravinami.
Lidé by si o Vánocích měli odpustit rekordy v množství jídla. Bramborový salát v dětské vaničce rozhodně není cestou, jak zabránit plýtvání. Odborníci radí nevařit, jako by měla na večeři dorazit půlka čtvrti. Ideální je naplánovat porce předem a podle toho také nakoupit.
Předvánoční nákup bez plánu ale není dobrým nápadem. Když lidé vyrazí do obchodu hladoví a bez seznamu, často nakoupí úplné nesmysly a zapomenou to důležité. Domů si pak donesou spoustu zbytečností, které po svátcích končí v koši. A navíc peněženka zapláče.
Zbytky nemusí být odpad, ale příležitost. Z okoralé vánočky jde během chvilky připravit nadýchaný francouzský toast nebo voňavá žemlovka. Bramborový salát se dá zase skvěle využít na chlebíčcích pro návštěvy. Přebytky kořenové zeleniny lidé snadno promění ve vývar do mrazáku. A ovoce se nemusí kazit v míse na stole, lze z něj udělat třeba pečený čaj.
Kdo to letos přehnal s cukrovím, nemusí panikařit. Přebytky stačí uložit do vzduchotěsné dózy a šup s nimi do mrazáku. Cukroví pak může posloužit jako záchrana při nečekané návštěvě. Do mrazáku klidně poputuje i přebytečné pečivo nebo pár porcí rybí polévky navíc. Jen je dobré jídlo rychle zchladit a zamrazit ideálně ještě v den přípravy.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám