Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekDnes, 18:30
Staleté tradice pěstování chmele v Úštěcké oblasti připomíná v areálu společnosti Chmel Polepská blata v Oknech u Polep nejen společenský sál někdejšího zámku s barokním štukovaným jezuitským stropem, ale také malé políčko s několika prastarými odrůdami chmele. Na tzv. bidlovce se na památku dávných chmelařů pěstují po starém způsobu na dřevěných bidlech.
Původním způsobem pěstování chmele totiž bylo vinutí chmelové liány kolem dlouhých dřevěných bidel upevněných v podkladu chmelnice, teprve v moderní době bidla nahradily dnes obvyklé drátěné konstrukce. Pro demonstraci původní pěstební metody v areálu Polepských blat v Oknech u Polep osázel zakladatel Polepských blat a Rytíř chmelového řádu Jiří Špringl již před lety miniaturní ukázkovou chmelnici osmi řadami bidel s několika původními odrůdami chmele, předchůdci dnešních vyšlechtěných chmelů.
K letošnímu 25. výročí společnosti Chmel Polepská blata se svijanský sládek Petr Menšík rozhodl celý výnos bidlovky využít pro výrobu letošního zcela výjimečného svátečního piva. Všehovšudy celkem jen asi osm kilogramů suchého chmele odrůd Blato, Siřen a Lučan posloužilo k poslednímu chmelení piva Sváteční Bidlovka, které Pivovar Svijany s hrdostí uvádí na vánoční trh.
„Naším cílem je nejen nabídnout další zajímavé řemeslné pivo, ale připomenout současně také téměř tisíciletou historii a bohaté tradice českého chmelařství v Úštěcké oblasti, kde se chmel pravděpodobně pěstoval ještě dříve než na Žatecku. V dnes druhé nejvýznamnější produkční oblasti se chmel pěstuje již od 11. století a místní odrůdy posloužily i slavnému šlechtiteli Karlu Osvaldovi k selekci klonů Žateckého poloraného červeňáku,“ říká Petr Menšík. „Starodávné odrůdy sice nejsou tak vytříbené jako dnes pěstované Osvaldovy klony Poloraného Žateckého červeňáku, ale mají specifické aroma a hořkost, které dávají Sváteční Bidlovce nenapodobitelný charakter.“
Dvě várky – celkem 400 hektolitrů – Sváteční Bidlovky jsou od začátku prosince na čepu vybraných svijanských restaurací, kde nahrazují jindy v této době obvyklý speciál Svátek. Pivovar při této mimořádné příležitosti vydává i zvláštní sadu podtácků s motivem pěstování chmele v dobách minulých.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám