Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Nad Vítkovem proletěly armádní letouny, představitelé státu tam připomněli výročí založení státu

Prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS) a další představitelé státu dnes u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 106. výročí vzniku Československa. Položili věnce u hrobu Neznámého vojína. Tradičního pietního aktu se zúčastnili také zástupci armády, církve a hlavního města i váleční veteráni. Doprovodil ho přelet armádních letadel a vrtulníků. Nezávislost a svoboda jsou křehké, je třeba o ně pečovat, řekl novinářům po ceremoniálu Fiala.

Vojáci na čestný dvůr památníku na Vítkově jako každoročně přinesli historické armádní prapory za zvuků husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci. Vojenská hudba zahrála také státní hymnu. Po položení věnců zazněla na památku padlých vojáků Večerka a čestná salva. Na závěr piety vojáci odkráčeli slavnostním pochodem a nad památníkem prolétly tři vrtulníky Viper a Venom, dva bitevníky Alca a dvě stíhačky Gripen.

U hrobu Neznámého vojína položili věnce Pavel, Fiala, Vystrčil, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), náčelník generálního štábu Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová (ODS), pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a arcibiskup Jan Graubner. Pietního aktu se zúčastnili také zástupci opozice, například předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová a stínový premiér ANO Karel Havlíček. Památku padlých vojáků přítomní uctili minutou ticha.

„O svoji nezávislost, o svoji demokracii, o svoji svobodu se musíme starat," řekl Fiala novinářům s poukazem na křehkost těchto hodnot. Dnešní státní svátek připomíná podle něj také statečnost a odhodlání předků, kteří završili desetiletí trvající úsilí o vznik samostatného státu. Tyto hodnoty je nutné uhájit a předat dalším generacím, dodal.

Vystrčil parafrázoval známou větu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, že demokracii už Československo má, teď ještě potřebuje demokraty. Demokraty už Česká republika má a teď je potřeba je naučit bránit demokracii a svobodu, týká se to nejen Česka, ale i zemí kolem, řekl předseda Senátu. „Dneska vzhledem k tomu, co se děje kolem nás, bychom měli zejména pomáhat," dodal Vystrčil ve zjevné narážce na boj Ukrajiny proti ruské agresi.

Pekarová Adamová popřála státu a jeho občanům svobodnou a demokratickou budoucnost. Občané o tom mohou sami rozhodnout ve volbách nebo se i angažovat, řekla novinářům. Podle Řehky armáda navazuje na tradici legionářů. Schillerová uvedla, že vznik samostatného státu byl obrovský milník, který je třeba připomínat mladým lidem.

Akce k založení republiky se dnes konají i na dalších místech země. Prezident Pavel a další představitelé státu položili věnce také k Masarykovu pomníku na pražském Hradčanském náměstí. V poledne Pavel jmenuje nové generály a večer na Pražském hradě předá státní vyznamenání pro 56 osobností.

Památník na Vítkově vznikl v letech 1929 až 1938 k poctě československých legionářů. Po roce 1948 sloužil k propagaci komunistického režimu, byli v něm pohřbíváni významní představitelé Komunistické strany Československa. V roce 1953 v památníku vzniklo Mauzoleum Klementa Gottwalda. Po pádu komunismu v roce 1989 byli všichni pohřbení lidé odvezeni, nyní je památník ve správě Národního muzea.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Petra Fialy, Ministerstva obrany České republiky a Armády České republiky

Štítky Slovensko, historie, Pavel, armáda, 1918

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Vítkovem proletěly armádní letouny, představitelé státu tam připomněli výročí založení státu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.