Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Rodinná tragédie proměnila život sourozenců. Se smrtí rodičů se jim snaží pomoci blízcí

Tragický osud potkal rodinu, ve které tři děti přišly nejprve o tátu a letos v létě také o maminku. Ta se o dívky a chlapce starala třináct let sama, před několika týdny ale podlehla vážné nemoci. Pětadvacetiletá prodavačka Nikola plánuje osvojit si svou o deset let mladší sestru Lauru, život se převrátil i jejich bratrovi, středoškolákovi Martinovi. Blízcí mladých sourozenců zorganizovali na jejich podporu také veřejnou finanční sbírku.

S bolestivou ztrátou obou rodičů se vypořádává trojice sourozenců z Olomoucka, kterým před 13 lety zemřel táta při dopravní nehodě a letos v létě i maminka. „Děti do roku 2011 žily ve spokojené rodině, ale přišla první tragédie. Tatínek zemřel ve věku pouhých 39 let. Malá Laura měla jen dva roky, když přišli o tatínka. Maminka Lenka zůstala na výchovu dětí sama,“ popisují iniciátoři dobročinné sbírky na serveru Donio.

Nečekaně brzy ale sourozenci přišli také o mámu, skromná a milující Lenka letos v únoru vážně onemocněla a boj se zákeřnou nemocí o půl roku později, ve věku 46 let prohrála. „Do poslední chvíle o její nemoci, kromě nejbližší rodiny, nikdo nevěděl. Nechtěla nikoho svými starostmi obtěžovat, byla to silná žena a stále doufala. Od února zůstala doma v pracovní neschopnosti. Od této doby se už rodině snažili finančně pomáhat i prarodiče, oba již v důchodovém věku. Rodina si od zimy prochází velmi bolestným a stresujícím obdobím,“ říká sestřenice zesnulé Lenky Hana Tomková, která se společně s rodinou a přáteli pokouší svým mladým příbuzným pomoci.

Dcera se staví do role matky

Dodává, že do práce chodí zatím pouze Nikola, která je zaměstnaná jako prodavačka. „Je pro ni samozřejmostí se o své mladší sourozence postarat. Žádá o svěření své mladší sestry Laury do péče. Nikola to nebude mít vůbec lehké. Než se i její sourozenci postaví na vlastní nohy, bude to pár let trvat. V takto mladém věku na ni bude kladena velká zodpovědnost. Ve věku, kdy si ostatní dívky užívají bezstarostnost mládí. Chce ale rodinu udržet pospolu. Pro maminku a tatínka,“ stojí v textu sbírky.

Dvacetiletého Martina čeká ve 4. ročníku střední školy strojírenské v Lutíně maturita, o pět let mladší Laura teprve začíná se studiem na střední zdravotnické škole v Prostějově. Výtěžek z finanční sbírky tak pomůže mladým lidem zejména s běžnými výdaji, náklady na bydlení, školní potřeby i dopravu. „Za každou částku budeme vděčni. Chtěla bych moc poděkovat všem dárcům, kteří už přispěli na naši sbírku. Dojímá mě,  kolik dobrosrdečných lidí se v dnešní době ještě najde,“ dodává Hana Tomková.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Hana Tomková

Štítky Pomoc, podpora, veřejná sbírka, finanční sbírka, sourozenci, úmrtí, sourozenci bez rodičů, nemoc, dopravní nehoda, tragická nehoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodinná tragédie proměnila život sourozenců. Se smrtí rodičů se jim snaží pomoci blízcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.