Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Neděle 20. října 2024  |  Svátek má Vendelín
Bez reklam

Organizace Díky, že můžem zveřejnila program Korza Národní. Představila i letošní novinky

Česko si letos připomíná 35. výročí od sametové revoluce a s ním i 35 let života ve svobodě a demokracii. K této příležitosti připravila nezisková organizace Díky, že můžem tradiční oslavy na Národní třídě v Praze. Program ponese hlavní téma „Svoboda nás spojuje“ a klade důraz nejen na historické milníky revoluce, ale i na reflexi současného stavu demokracie a svobody.

Podle organizátorů je cílem letošního ročníku nejen připomenout význam svobody, ale i vyvolat diskusi o tom, jak si ji dnes vážíme a jak na ni působí aktuální události ve světě. „Třicet pět let po sametové revoluci si v kontextu událostí u nás i ve světě uvědomujeme potřebu společenské odpovědnosti i naší vlastní angažovanosti. Přes pozitivní změnu po roce 1989 se v naší společnosti stále rozevírají nůžky, naše společnost je rozdělovaná,“ uvedla ředitelka spolku Bára Stárek.

Program začíná už ráno

Oslavy odstartují již dopoledne. Dopoledne se uskuteční Sametový brunch, jehož výtěžek poputuje na podporu maminek samoživitelek prostřednictvím organizace Fandi mámám. Rodiny s dětmi si mohou také užít bohatý program, například výtvarné dílny nebo skautský tábor, který bude na místě po celý den.

Pro děti a školáky je připravena speciální „Hodina dějepisu, jakou jste nezažili“, která proběhne ve 14:30 v Provozní budově B Národního divadla. Mladší generace se může zapojit také do podcastů s Českým rozhlasem či se kreativně vyřádit v technologickém centru UMPRUM.

Modlitba pro Martu a premiéra krátkého filmu

Hlavním lákadlem odpoledního programu bude premiéra krátkého filmu Svoboda nás spojuje režisérky Ester Valtrové, který se bude promítat od 17:00 na několika projekčních plátnech zavěšených podél celé Národní třídy. Film představí příběhy o svobodě z různých regionů Česka a různých generací. Projekce filmu bude součástí rozměrné audiovizuální instalace, kterou připravilo kreativní studio 3dsense.

O deset minut později, přesně v 17:11, zazní Modlitba pro Martu v podání herečky Anny Fialové. Její vystoupení bude přenášeno na projekční plochy rozmístěné po celé Národní třídě, aby si jej mohli užít všichni návštěvníci, ať už budou stát kdekoliv.

Diskuse a kulturní vystoupení

V 17:45 začne hlavní debata s názvem Svoboda nás spojuje, kterou povede moderátor Michael Rozsypal. Do diskuse se zapojí hosté tří generací, kteří budou debatovat o tom, co pro ně znamená svoboda dnes a jaké jsou současné výzvy pro demokracii. Diskuse proběhne v technologickém centru UMPRUM v Mikulandské ulici.

Na Korzu Národní se během dne představí i řada významných osobností české kulturní scény. V Obýváku Václava Havla proběhnou literární čtení, kde své oblíbené knihy představí herečky Alžběta Malá a Judit Pecháček. Význam Václava Havla připomene výstava fotografií Václav Havel: Známý a neznámý, která se zaměří na méně známé momenty z jeho života.

Hudební vystoupení

Hudba bude neoddělitelnou součástí oslav. Na třech pódiích vystoupí celá řada hudebníků, mezi nimi například Vladimír Merta, Tea Sofia nebo kapela I Love You Honey Bunny. Speciální koncert Písničkou ke svobodě se uskuteční ve skautském táboře, kde umělci předvedou performativní divadelní koncert.

Reflexe současnosti a společenské otázky

Korzo Národní nabídne také prostor pro reflexi současného stavu svobody a demokracie nejen u nás, ale i v zahraničí. Organizátoři se letos zaměří například na aktuální situaci na Slovensku. Návštěvníci se mohou těšit na rozhovory s médii jako je Český rozhlas, Deník N a Respekt, stejně jako na nahrávání podcastů naživo.

Program oslav 17. listopadu na Národní třídě nabízí bohatý a rozmanitý zážitek pro všechny věkové kategorie, s cílem připomenout si nejen důležitost svobody, ale také její odpovědnost a nutnost ji aktivně chránit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Díky, že můžem, Jan Hlaváček, vizualizace 3dsense

Štítky Sametová revoluce, program, Korzo Národní, svátek, Praha, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Organizace Díky, že můžem zveřejnila program Korza Národní. Představila i letošní novinky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.