Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

V Holešovicích dnes připomenou oběti holokaustu, jejich fotky promítnou na fasádu hotelu

Světelná projekce na fasádu hotelu Mama Shelter ve Veletržní ulici v Praze dnes večer připomene 83. výročí zahájení transportů židovského obyvatelstva a uctí památku všech obětí holokaustu. Akce se koná na místě bývalého shromaždiště českých Židů nedaleko nádraží Praha-Bubny, odkud byli během druhé světové války deportováni do Lodže a do Terezína.

Projekce se uskuteční od sedmi do jedenácti večer. „Pro připomínku jsme letos zvolili symbolické nasvícení fasády site-specific, tedy přímo na místě bývalého shromaždiště. Budovu nádraží Praha-Bubny čeká rekonstrukce a stavba, proto hledáme nové formáty, jak vzpomínkové akce v mezidobí smysluplně realizovat ve veřejném prostoru, na místech, která jsou spojena s historickou pamětí," uvedla Pavlína Šulcová, ředitelka příspěvkové organizace Památník ticha, která akci spolupořádá.

Prvních pět transportů v době od 16. října do 3. listopadu 1941 směřovalo do ghetta v Lodži. Následovaly transporty do ghetta v Terezíně. Deportaci předcházela řada diskriminačních opatření. Židé si s sebou mohli vzít zavazadla s váhovým limitem 50 kilogramů na osobu. Ostatní majetek včetně klíčů od bytů museli před odjezdem odevzdat. Procedura před transportem trvala obvykle tři až čtyři dny. V den odjezdu se lidé museli seřadit podle čísel a pod dohledem německé pořádkové policie a uniformované protektorátní policie byli odvedeni na nádraží v Bubnech, kde nastoupili do vlaků.

Shromaždiště v objektu tehdejšího Radiotrhu Pražských vzorkových veletrhů bylo zřízeno nedlouho po nástupu Reinharda Heydricha do funkce zastupujícího říšského protektora. V provozu bylo od října 1941 až do července 1943.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením ministerstva kultury

Štítky historie, holokaust, Židé, Praha, Památník ticha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Holešovicích dnes připomenou oběti holokaustu, jejich fotky promítnou na fasádu hotelu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.