Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Praha pošle humanitární pomoc Bosně a Hercegovině zasažené záplavami, dvě auta a čtyři defibrilátory

Praha a její zdravotnická záchranná služba pošlou dva starší záchranářské SUV vozy a čtyři defibrilátory městům Jablanica a Konjic v Bosně a Hercegovině, které nedávno postihly ničivé povodně způsobené přívalovými dešti. Celková hodnota daru je zhruba 439 tisíc korun. Milionový dar Bosně minulý týden ohlásil i ministr zahraničí Jan Lipavský (dříve Piráti).

Přívalové deště zasáhly střední a jižní část balkánské země v pátek 4. října. Při následných povodních a sesuvech půdy zahynulo podle světových médií více než 20 lidí a byla zdevastována města i infrastruktura.

Šéf pražských záchranářů Petr Kolouch s kolegy předá dar přímo na místě. „Mezinárodní spolupráce záchranářů není nic neobvyklého. Naopak hraje klíčovou roli při zvládání mimořádných událostí a katastrof. Koordinace, sdílení zdrojů a odborných znalostí by měla být samozřejmostí a naší profesní i etickou povinností," uvedl Kolouch.

Není to poprvé, co naši záchranáři pomáhají v zahraničí. Určitě máte ještě v živé paměti jejich nedávnou pomoc při požárech v Řecku. Solidarita a pomoc je součástí DNA našich záchranářů i ostatních složek integrovaného záchranného systému a mají v tom moji velkou podporu," řekla náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS).

Česko daruje podle informací ministerstva zahraničí Bosně a konkrétně městu Konjic milion korun jako humanitární pomoc. Resort také uvedl, že nevládní organizace Člověk v tísni, jejíž dlouhodobé působení v Bosně a Hercegovině ministerstvo finančně podporuje, změnila stávající humanitární projekt, a Česko tak vyhradilo další peníze na nápravu škod.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Zdravotnické záchranné služby hlavního města

Štítky Bosna, záplavy, humanitární, Praha, záchranáři, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha pošle humanitární pomoc Bosně a Hercegovině zasažené záplavami, dvě auta a čtyři defibrilátory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.