Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Zaměstnanci pražských soudů budou od pondělí do středy stávkovat. Uzavřou se podatelny i pokladny

Pražské soudy od pondělí do středy kvůli stávce administrativních pracovníků uzavřou podatelny, pokladny a informační centra. Zaměstnanci nebudou v těchto dnech odpovídat na dotazy a rozesílat rozhodnutí. Lidé nebudou moci nahlížet do spisů. Soudci také odročí některá už nařízená jednání. Vyplývá to z informací, které poskytly soudy novinářům nebo zveřejnily na svých webových stránkách.

Zaměstnanci soudů stávkují kvůli nízkým platům. Podle názoru Soudcovské unie třídenní protest zásadně omezí fungování soudů. Má se jej zúčastnit 90 procent zaměstnanců okresních soudů a 65 procent zaměstnanců soudů vyšších instancí. Zapojit se mají všechny soudy s výjimkou Ústavního soudu a Okresního soudu v Jičíně. Odbory po protestu zůstanou ve stávkové pohotovosti.

Soudní budovy zůstanou otevřené pro účastníky nařízených jednání. Pokud budou jednání odročena, soudy o tom účastníky dopředu vyrozumí, uvedl například místopředseda pražského vrchního soudu František Kučera. Další soudy zároveň vybízí, aby si lidé své případy také kontrolovali na justičním serveru Infojednání.

Většina soudů uvedla, že se jednání během třídenního protestu konat budou, pokud je soudci neodročí. „Díky velké vstřícnosti zaměstnanců se podařilo zajistit, že z důvodu stávky nebudou muset být odročována nařízená prvostupňová trestní jednání - zejména jednání s obviněnými ve vazbě, tedy ta, jejichž zmaření by znamenalo dalekosáhlé důsledky. To platí v zásadě i o trestním odvolacím úseku. Jednání civilních, obchodních a správních se stávka s největší pravděpodobností nedotkne, případně jen v jednotlivých případech,“ shrnul Adam Wenig, mluvčí pražského městského soudu, který je největší v ČR. Doplnil, že stávkovat bude 260 z celkových 680 zaměstnanců, tedy 38 procent.

Podíl protestujícíh zaměstnanců se na každém soudu liší

„Soudci povedou jednání podle spisu, ale do čtvrtka nebude například přepis protokolů. Také bude odloženo rozesílání rozsudků,“ řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 7 Iva Kaňáková. Soud pro Prahu 1, který sídlí ve stejné budově na Ovocném trhu, ale odvolal všechna trestní jednání s výjimkou těch, u kterých je zapotřebí rozhodnout bezodkladně - například o dalším trvání vazby.

Obdobný postup zvolil Obvodní soud pro Prahu 5 sídlící v Hybernské ulici. „Na trestním úseku naprostá většina jednání zrušena byla či bude, neboť je při nich nutná přítomnost zapisovatelky/protokolující úřednice, tedy stávkujícího personálu,“ uvedla mluvčí Kateřina Kaspar Studecká. Podle ní se stávky nezúčastní pouze šest zaměstnanců ze 112, z těchto šesti je však několik v pracovní neschopnosti a na školení. Trestní jednání zruší od pondělí do středy také Obvodní soud pro Prahu 3.

U Obvodního soudu pro Prahu 8 - jedné z institucí sídlících ve vršovickém Justičním areálu Na Míčánkách - se chystá stávkovat 92 procent zaměstnanců. Podle mluvčí Jany Humeni se tam pondělní trestní jednání uskuteční, protože soud už má objednané eskorty. Soudci občanskoprávního úseku se mohli rozhodnout individuálně, zda budou soudit, nebo jednání odročí.

Stávka administrativních pracovníků se promítne do rychlosti soudních procesů

U smíchovského Krajského soudu v Praze se stávky zúčastní 41 procent zaměstnanců. Tamní e-podatelna výrazně omezí činnost a přednostně bude zpracovávat urgentní podání. Mluvčí Hana Černá proto doporučila, aby lidé tato podání výslovně označili za urgentní. „V důsledku absence téměř všech administrativních pracovníků bude paralyzován chod kanceláří napříč celým soudem, například nebudou moci být vypravovány ani přijímány žádné písemnosti ani vyhlašováno rozhodnutí bez jednání,“ popsala.

Některé soudy zároveň vyjádřily svým zaměstnancům podporu. „Vedení Obvodního soudu pro Prahu 4 tento způsob vyjádření nesouhlasu s dlouhodobou platovou politikou státu vůči jeho zaměstnancům v justici plně respektuje. Chod soudu tak bude zajištěn pouze v nezbytné míře bez těchto zaměstnanců,“ napsali představitelé soudu na webu.

Výstražná stávka proběhla už na konci května

Mezi justičními zaměstnanci, kteří se bezprostředně podílejí na vyřizování soudní agendy, jsou zapisovatelé, vyšší soudní úředníci, asistenti soudců, rejstříkoví vedoucí, protokolující úředníci, soudní tajemníci a soudní vykonavatelé. Podle údajů poskytnutých dnes ministerstvem spravedlnosti, činil v prvním letošním pololetí průměrný plat vyššího soudního úředníka 43 554 korun a asistenta soudce 42 099 korun „Ostatní odborný a administrativní personál“ pobíral v průměru 34 920 korun, „pomocný a obslužný personál“ pak 23 852 korun. Asistentů soudců evidovalo ministerstvo celorepublikově 1105, vyšších soudních úředníků 1333, ostatního odborného personálu 6289 a pomocného personálu 485.

Za vyšší platy stávkovali zaměstnanci všech českých soudů s výjimkou Ústavního už 29. května. Do jednodenního výstražného protestu se tehdy podle odborářů zapojilo 95 procent justičního personálu. Měli omluvené neplacené volno, zameškanou práci museli dohnat v následujících dnech. Soudy kvůli nedostatku personálu zrušily řadu naplánovaných jednání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením justice.cz

Štítky právo, mzdy, stávka, justice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci pražských soudů budou od pondělí do středy stávkovat. Uzavřou se podatelny i pokladny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.