Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Karlův most nyní kvůli opravám osvětlují jen plynové lampy

Technologie hlavního města Prahy zahájila plánovanou revitalizaci slavnostního osvětlení Karlova mostu. Cílem je vyměnit nefunkční části osvětlovacího systému, které byly poškozeny bleskem během bouřky v roce 2022, a nahradit zastaralá výbojková svítidla. Nové LED osvětlení přinese nejen úsporu energie, ale také technologii umožňující individuální nastavení intenzity světel a dálkovou detekci případných závad. Od pondělí proto na mostě svítí pouze plynové lampy.

Kompletní obnova zahrnuje instalaci 182 nových svítidel – téměř stovka bude umístěna v mostních obloucích, dvacet svítidel na ledolamech a přes šedesát osvětlí sochy podél promenády. Práce budou náročné a vyžádají si použití lan, člunů i potápěčských technik. „Projekt je naplánován tak, aby jednotlivé etapy na sebe plynule navazovaly, a Karlův most se tak co nejrychleji mohl opět rozzářit v novém světle,“ uvedl předseda představenstva THMP Tomáš Jílek. První přípravné práce již začaly a od pondělí 23. září došlo k úplnému vypnutí slavnostního osvětlení mostu.

Radní pro infrastrukturu Michal Hroza (TOP 09) zdůraznil, že modernizace přinese nejen úsporu energie, ale také zvýšenou spolehlivost systému a snížení nákladů na údržbu. „Karlův most je jedinečnou památkou světového významu, a osvětlení jeho soch a oblouků významně přispívá k pražskému panoramatu. Po dokončení této generální opravy bude most vypadat ještě lépe a oslní návštěvníky moderním nasvícením,“ dodal.

Oprava vyjde na 6 milionů korun

Nový dynamický osvětlovací systém umožní dálkově ovládat jednotlivé svítidla a okamžitě zaznamenávat případné závady. Součástí rekonstrukce je i instalace speciálních nástavců, které zabrání oslnění projíždějících lodí či návštěvníků na mostě. Po instalaci nových světel bude následovat finální nastavení intenzity světla, aby odpovídala předepsaným hodnotám a zajišťovala optimální vizuální efekt bez rušivých prvků.

Projekt, který si vyžádá investici téměř 6 milionů korun, by měl být dokončen do 30. listopadu. Veškeré práce probíhají v souladu s dokumentací schválenou Odborem památkové péče hlavního města Prahy, jehož zástupci budou po celou dobu dohlížet na postup rekonstrukce. Zájemci si tedy potemnělý Karlův most budou moci vychutnávat ještě aspoň dva měsíce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky oprava, Karlův most, osvětlení, plynové lampy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlův most nyní kvůli opravám osvětlují jen plynové lampy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.