Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Povodní zasažené oblasti čekají o víkendu nájezd dobrovolníků. Ti se mají registrovat předem, nelze přijmout všechny

Ničivé záplavy v Olomouckém kraji jen na silniční síti způsobily škody za několik miliard korun. Celkové škody na veřejném a soukromém majetku budou enormní. Postižené obce potřebují pomoc, probíhá řada sbírek, chybí však vysoušeče a pracovní pomůcky. Dobrovolníci, kteří by chtěli na severu kraje pomáhat, by se měli dopředu registrovat.

V Olomouckém kraji je zejména na severu stále neprůjezdných zhruba 60 silnic. Povodňová vlna devastovala obce hlavně na Jesenicku a části Šumperska, poté se přesunula do střední části Olomouckého kraje, kde zatopila Litovel a Chomoutov u Olomouce.

Jenom obnova silnic bez ohledu na to, zda jsou krajské nebo státní, tak ta si vyžádá řádově miliardy korun. A to se bavím jenom o cestách, celkové škody budou opravdu vysoké," sdělil hejtman Josef Suchánek (STAN). Záplavy podle Suchánka zničily silnice na mnoha místech Jesenicka a Šumperska. „Některé úseky silnic vůbec nejsou," upozornil Suchánek, podle kterého rekonstrukce poničených silnic bude pro hejtmanství prioritou při obnově záplavami postižených oblastí.

Úředníci zatím povodňové škody sčítají. Na Jesenicku budou zdemolovány desítky poškozených domů, zničeny jsou i mosty. V zaplavených oblastech pomáhají likvidovat škody stovky hasičů a vojáků, k dispozici mají desítky kusů těžké techniky. „Rozsah škod je mimořádně těžké odhadnout, stejně tak to, jak dlouho jejich likvidace potrvá. Myslím si, že pro nás tam nebude v nejbližších týdnech ani měsících činnost končit," řekl ředitel krajských hasičů Karel Kolářík.

Olomoucký kraj čeká, že o tomto víkendu přijedou pomáhat velké počty dobrovolníků. Práce ale podle kraje musí být zkoordinované a řízené.

Dobrovolníci, kteří by chtěli na severu pomáhat, by se měli nejprve registrovat. „Likvidační práce musí být zkoordinované a řízené. Důrazně proto apelujeme na každého, aby se do postižené oblasti nevydával po vlastní ose, pokud to není nezbytně nutné. Silnice jsou nebezpečné, probíhají jejich prohlídky, některé jsou uzavřené a poškozené. Komunikace primárně využívají složky integrovaného záchranného systému," vyzvala mluvčí kraje Alena Minxová.

Lidé by neměli v oblastech postižených povodní pomáhat na vlastní pěst. Domluvte se s koordinátory, žádají kraje i Charita Česká republika

Spoušť, kterou napáchaly rozvodněné řeky v některých krajích, vyvolala velkou vlnu solidarity. Lidé se na sociálních sítích nabízejí pomoc, pořádají materiální i finanční sbírky a chtějí se do postižených oblastí sami vydat pomáhat. Podle vedení...

Dobrovolníci se mohou registrovat u neziskových organizací, jako jsou Arcidiecézní charita OlomoucMaltézská pomoc a Dobrovolnické centrum UP Olomouc. Jak kraj uvedl v tiskové zprávě, nelze přijmout všechny dobrovolníky a jejich počet musí být omezen. Ti, které nevyužijí pro tento víkend, se může registrovat znovu na ten další. „S ohledem na stav komunikací by nekoordinovaný nájezd dobrovolníků do zasažené oblasti bránil společné snaze o co nejrychlejší obnovu území ve prospěch občanů," píše se na webu kraje.

Zaplavené oblasti mají v současné době dostatek humanitární pomoci, chybí například pracovní pomůcky, lopaty či rukavice, kolečka, lůžkoviny, matrace, teplákové soupravy nebo prostředky denní potřeby a na některých místech také vysoušeče a dezinfekce.

Policie podle krajského policejního ředitele Tomáše Landsfelda v zaplavených oblastech zatím nejsou žádné případy rabování. Záplavy mají v kraji jednu oběť. V Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku policisté ve středu nalezli tělo pohřešované seniorky. Policisté stále pátrají po tříčlenné posádce auta z Lipové-lázní na Jesenicku, kterou v sobotu strhl proud rozbouřeného Staříče.

Autoři | Foto Se svolením HZS Olomouckého kraje

Štítky povodně, škody, sbírka, dobrovolníci, pomoc, záplavy, silnice, Olomoucký kraj, okres Jeseník, Josef Suchánek, okres Šumperk, Litovel, Chomoutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodní zasažené oblasti čekají o víkendu nájezd dobrovolníků. Ti se mají registrovat předem, nelze přijmout všechny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.