Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Praha 11 dokončila bytový dům Sandra, od pondělí se do něj mohou stěhovat nájemníci

Radnice Prahy 11 dokončila rekonstrukci bývalé ubytovny Sandra na Jižním Městě. Do nově opraveného bytového domu se tak od pondělka 26. srpna mohou začít stěhovat nájemníci. Budova nabídne mimo jiné 174 bytů pro rodiny nebo seniory. V domě budou kancelářské prostory a v dohledné době by v něm mohla vzniknout i restaurace. Informovala o tom mluvčí městské části Michaela Rulíšková. Náklady na rekonstrukci dosáhly zhruba 750 milionů korun, část peněz poskytlo hlavní město.

Bývalá ubytovna u metra Opatov se opravovala od léta 2019. Panelový dům z roku 1984 nabídne podle radního pro majetek Jiřího Dohnala (Piráti) 174 bytů, které budou sloužit primárně mladým rodinám, seniorům, učitelům, hasičům, strážníkům městské policie či zdravotníkům. Své byty bude mít v domě i magistrát. V budově budou i kancelářské prostory a přesunou se tam dva odbory městské části, odbor sociálních věcí a odbor dopravy. K dispozici bude také recepce s nepřetržitým provozem. „A věřím, že v co nejkratší době bude otevřena i malá restaurace," dodal Dohnal.

Cena rekonstrukce se bude podle Dohnala pohybovat kolem 750 milionů korun. Přispěl na ni magistrát z fondu rozvoje bydlení částkou 573 milionů korun, z toho 373 milionů ve formě dotace a 200 milionů ve formě půjčky. Zbylou část hradila jedenáctá městská část z vlastních prostředků. Praha 11 by měla podle Dohnala také obdržet další dotaci 19 milionů Kč.

Původně se měla stavba dokončit v roce 2023, kvůli nedostatku peněz se však termín dokončení zpozdil. „Jednalo se o termín dostavby za podmínek, kdy bude k dispozici celková částka na dokončení rekonstrukce etapy I, tedy interiéry budovy, a etapy II, tedy zateplení budovy s výměnou oken a opravou střech. Na etapu II jsme získaly finanční prostředky v prosinci 2022, a tak došlo i k posunu termínu dokončení celkové rekonstrukce," vysvětlil Dohnal.

Největší zájem je podle radního o byty 2+kk, kterých je v Sandře 72. Dalších 83 má dispozici 3+kk. Posledních 17 ubytovacích jednotek je konstruovaných jako 4+kk a v budově jsou i dva apartmány. „U těch budeme nájemné soutěžit," dodal Dohnal.

Opravu bytového domu Sandra dlouhodobě kritizovali někteří opoziční zastupitelé. Bývalou starostku městské části Šárku Zdeňkovou (HPP11) i kvůli údajnému neřešení situace ohledně rekonstrukce zastupitelé na prosincovém zasedání odvolali. Podle nynějšího starosty a bývalého opozičního zastupitele Martina Sedekeho (ODS) hrozilo to, že městská část bude muset kvůli zpoždění stavby vrátit dotaci 180 milionů korun od hlavního města.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Sboru dobrovolných hasičů PRAHA 11 - Chodov

Štítky byty, Sandra, Praha, rekonstrukce, Jižní Město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Vaněček

Zajímalo by mě kde budou všichni parkovat auta ????

Pondělí, 26. srpna 2024, 16:15Odpovědět

Praha 11 dokončila bytový dům Sandra, od pondělí se do něj mohou stěhovat nájemníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.