Počasí dnes3 °C, zítra2 °C
Čtvrtek 21. listopadu 2024  |  Svátek má Albert
Bez reklam

Prodej hub má svá pravidla, která inspektoři kontrolují

Houbařská sezóna je v plném proudu a tak se na českých stáncích můžeme setkat s prodejem hub. Ten má ale svá pravidla, která jsou kontrolovaná Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Inspektoři kontrolují jak bezpečnost, tak i kvalitu prodávaných hub.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce a informuje spotřebitele, že nabízení uvedeného sortimentu podléhá řadě požadavků na bezpečnost a jakost hub. Dodržování těchto požadavků v terénu kontrolují naši inspektoři," uvádí na svém facebooku SZPI.

Prodejce například musí být držitelem odvědčení, které prokazuje odbornou způsobilost a také může nabízet jen některé druhy, které jsou uvedeny v příloze č. 15 vyhlášky č. 397/2021 Sb a musí prodávat je pod správným českým názvem. Nabízené houby musí být očištěné a suché.  „Kontrolujeme i povinnosti v oblasti hygieny prodeje. Jde zejména o dostatečnou ochranu zboží před nečistotami z okolí, vystavení slunci apod.," uvádí inspekce.

Mezi požadavky SZPI patří:

- Z volně rostoucích hub je možné nabízet pouze druhy uvedené v příloze č. 15 k vyhlášce č. 397/2021 Sb.

- Prodejce musí být držitelem platného osvědčení o zkoušce ze znalosti hub, která prokazuje odbornou způsobilost.

- Houby musí být nasucho očištěné, bez příměsí a nečistot.

- Houby musí mít pevnou konzistenci.

- Plodnice nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké.

- Houby mohou být rozděleny maximálně jedním řezem, musí zůstat zachováno spojení klobouku s nohou.

- Maximálně 5 % nabízených hub může být poškozeno. Poškozením se myslí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku, nebo v nichž se vyskytují škůdci. Perforace způsobené hmyzem se mohou vyskytovat na maximálně 10 % plochy řezu.

- Prodejce má povinnost uvést český název hub a dobu použitelnosti

Na závěr SZPI varuje před špatním skladováním hub. které může mát za následek jejich znehodnocení, „Houby podléhají velmi rychle nepříznivým podmínkám skladování, mohou se v nich tedy vytvořit látky negativně působící na lidský organismus. Proto volně rostoucí houby mohou být skladovány a přepravovány při teplotě mezi 0–10 °C," radí SZPI.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky houby, SZPI, inspekce, prodejc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodej hub má svá pravidla, která inspektoři kontrolují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.