Houbařská sezóna je v plném proudu a tak se na českých stáncích můžeme setkat s prodejem hub. Ten má ale svá pravidla, která jsou kontrolovaná Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Inspektoři kontrolují jak bezpečnost, tak i kvalitu prodávaných hub.
„Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce a informuje spotřebitele, že nabízení uvedeného sortimentu podléhá řadě požadavků na bezpečnost a jakost hub. Dodržování těchto požadavků v terénu kontrolují naši inspektoři," uvádí na svém facebooku SZPI.
Prodejce například musí být držitelem odvědčení, které prokazuje odbornou způsobilost a také může nabízet jen některé druhy, které jsou uvedeny v příloze č. 15 vyhlášky č. 397/2021 Sb a musí prodávat je pod správným českým názvem. Nabízené houby musí být očištěné a suché. „Kontrolujeme i povinnosti v oblasti hygieny prodeje. Jde zejména o dostatečnou ochranu zboží před nečistotami z okolí, vystavení slunci apod.," uvádí inspekce.
Na závěr SZPI varuje před špatním skladováním hub. které může mát za následek jejich znehodnocení, „Houby podléhají velmi rychle nepříznivým podmínkám skladování, mohou se v nich tedy vytvořit látky negativně působící na lidský organismus. Proto volně rostoucí houby mohou být skladovány a přepravovány při teplotě mezi 0–10 °C," radí SZPI.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.