Počasí dnes18 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Česko podle meteorologů zřejmě zažívá nejteplejší den roku

Dnešek bude v Česku zřejmě nejteplejším dnem letošního roku. Na většině území teploty dosáhnou až 35 stupňů, na jihu Moravy mohou vyšplhat i na 37 stupňů Celsia. I noc bude tropická, ve čtvrtek se sice asi o dva stupně ochladí, zůstane ale nepříjemné dusno, uvedli meteorologové.

Kvůli suchému a horkému počasí až do odvolání platí výstraha před požáry na jihu Moravy a pro dnešek i pro velkou část Čech. Vedra a riziko požárů v některých regionech zmírní bouřky, které dorazí dnes večer a v noci ze západu a ve čtvrtek se přesunou na Moravu a do Slezska.

Hranici takzvaného supertropického dne, tedy 35 stupňů, naměřily některé stanice už v úterý. Nejvíc teploměr ukázal v Doksanech na Litoměřicku, a to 35,8 stupně Celsia. „Také dnes čekáme horký den, teploty vyšplhají na 31 až 35 stupňů Celsia, na jižní Moravě může teplota dosáhnout k 37 stupňům. Podobně teplo bylo 14. srpna v roce 2015," poznamenali meteorologové.

Později večer a v noci se v západních Čechách začnou objevovat přeháňky a bouřky, které mohou být i silné. Ve čtvrtek dorazí na Moravu a do Slezska a během odpoledne budou od západu ustávat.

Noc na čtvrtek bude velmi teplá, mnohde tropická, kdy teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia. Přes den bude o něco chladněji než dnes. „Zůstane však nepříjemně dusno, protože ve vzduchu bude více vlhkosti," dodali meteorologové. Na jihovýchodě republiky vydrží vedra zřejmě až do soboty.

Tropické teploty představují vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Ve vedrech by měli lidé dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů a kombinovat je s minerálními vodami. Vhodné je v horku omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Děti ani zvířata nesmějí zůstávat na přímém slunci, zvláště ne v zaparkovaných automobilech.

Na železnici hrozí nebezpečí vybočení a lomů kolejnic po roztažení horkem, upozornil Český hydrometeorologický ústav.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, ČHMÚ, teplota, tropy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko podle meteorologů zřejmě zažívá nejteplejší den roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.