Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Na pražském letišti bude první Poesiomat. Představí to nejlepší, co Česko dalo světu

Letiště Václava Havla v Praze bude prvním letištěm na světě, které cestujícím představí Poesiomat. Připomíná periskop ponorky a po zatočení klikou se rozmluví a rozezpívá o místě, kde stojí. Čekání na let si tak mohou lidé zkrátit básněmi, písněmi a vyprávěním o významných osobnostech české kultury.

Poesiomaty umisťuje od roku 2015 do veřejného prostoru spolek Piána na ulici kavárníka Ondřeje Kobzy. Poetické mluvítko oslovuje kolemjdoucí v desítkách českých i zahraničních měst. od 2. července ho budou moct obdivovat i lidé na pražském Letišti Václava Havla. 

„Každé letiště je vstupní i výstupní branou ze země. Zároveň jde o jakési novodobé náměstí, kde se lidé zastavují a mají čas zastavit se, zamyslet, prohlédnout si každý detail. Přišla nám proto skvělá myšlenka, že by lidé tento čas zaplnili poslechem Dvořákovy symfonie nebo Seifertovy básně,” vysvětluje autor projektu Ondřej Kobza.

Poesiomat na pražském letišti nabídne 20 skladeb, které cestujícím představí různé významné české osobnosti ze světa kultury, politiky či sportu. Návštěvníci se tak dozví zajímavé informace o Václavu Havlovi, Milanu Kunderovi, Karlu Čapkovi, Elišce Junkové a dalších osobnostech.

„Hlavním jazykem bude angličtina. Poesiomat bude ale recitovat či zpívat i ve francouzštině, němčině či španělštině. Chceme tím českou kulturu co nejlépe přiblížit zahraničním návštěvníkům,” doplňuje Kobza.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poesiomat.cz

Štítky pražské letiště, Letiště Václava Havla, poesiomat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pražském letišti bude první Poesiomat. Představí to nejlepší, co Česko dalo světu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.