Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bistro Kaliforňan přináší do Prahy nový koncept fastfoodu. Barevné misky plné kvalitních surovin namíchané podle vlastní chuti

PR článek

Jaký je ideální fastfood? Kvalitní čerstvé suroviny, skvělá originální chuť, zdravé recepty, možnost výběru a samozřejmě rychlost. To vše najdete v novém rodinném bistru Kaliforňan na Žižkově, které nabízí zdravou formu fastfoodu v podobě míchaných misek z ingrediencí, které si lidé sami vyberou.

Vaření je pro sourozence Šimona a Michaelu, kteří Kaliforňana založili, životní vášní. V gastro světě vyrůstali, pomáhali tatínkovi v jeho provozovnách. Šimon se stará o vaření, Míša a její manžel o vše kolem. Když je ale potřeba, sami vytáhnou rukávy a jdou také do kuchyně.

Jak už název napovídá, bistro je inspirované slunnou Kalifornií, kde sourozenci několik let žili. „Poznali jsme tam styl života, kdy to není jen o jedné kuchyni, ale mísí se tam chutě z celého světa. Mají čerstvé zdravé suroviny a zdravější verze fastfoodu,“ vypráví Michaela, která kvůli rodinnému podniku opustila práci v zahraničí a vrátila se zpět domů.

A přesně to jim na českém a slovenském trhu chybělo. Koncept vymyslel Šimon, začínal se sendviči, jakmile ale zjistil, že lidé mají raději namixované misky bez pečiva, menu upravil. První pobočku otevřel v Bratislavě v roce 2019, překonal covid a dnes už jich je celkem 10 včetně Brna a nejnovější právě v Praze.

Michaela upřesňuje, že Kaliforňan nabízí misky, ale ne poke. Rozdíl je v přísadách. „Pracujeme většinou s lokálními surovinami, ale připravujeme je kreativně. Znamená to, že v bistru najdete slovanskou kuchyni, maso, rýži, zeleninu, ale připravenou tak, jak byste to nečekali,“ vysvětluje Michaela.

Základem je buď rýže s kurkumou, bulgur, kus kus či listový salát. Pak je na výběr nepřeberné množství přísad, další jsou saláty, pak přijde na řadu maso a na konec omáčka.

„V přísadách jsou jednoduché suroviny, mrkev, řepa, hodně zelí. Ale my si s recepty umíme vyhrát,“ říká Michaela.

A má pravdu nechybí třeba pastinákové pyré, glazovaná mrkev nebo zdánlivě obyčejné, ale výborné brambory se slaninou. Zákazníci si do misky po jednom základu vyberou dvě přísady, stejně jako pak ze salátů. U těch najdou klasické jako coleslaw či okurkový, objevit mohou ale nové chutě třeba v marockém mrkvovém s brusinkami.

Specialitou a originálním receptem v bistru je keloslaw, ve kterém je místo klasického zelí kapusta.

Maso zákazníci vybírají každý den ze dvou variant, je to třeba trhané hovězí, krůtí nebo kuřecí.

Zásadní je pro Kaliforňana omáčka, která přichází na konec. V nabídce jich mají kolem dvaceti, pálivé, jemné, veganské, majonézové i zdravější.

Menu se mění každý den, lidé si mohou pokaždé vybírat z jiných přísad a misky se proto nikdy neomrzí. K tomu neustále pracují na nových receptech jednotlivých ingrediencí, podle toho, co je zaujme na cestách nebo i podle sezóny.

Jak Michaela říká, každý si najde to své, Kaliforňan je kompatibilní se skoro každým stylem výživy. „Pokud máš intoleranci na gluten, jíš keto, jsi vegan nebo masožravec, vždycky si u nás něco poskládáš.“ Polotovary tu nenajdete, vše připravují na místě v kuchyni.

I když na Žižkově funguje Kaliforňan teprve od začátku března, už teď má stálé zákazníky, kteří se vrací každý den. Oblíbený je nejen originálními chutěmi, ale také doslovným splněním významu fast foodu. Lidi totiž obslouží do pěti minut. K tomu je samozřejmě k dispozici i dovážka a to přes Wolt.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bistro, jídlo, Kaliforňan, Wolt, misky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bistro Kaliforňan přináší do Prahy nový koncept fastfoodu. Barevné misky plné kvalitních surovin namíchané podle vlastní chuti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.